Nye undersøgelser belyser Bjerregaards nedtur fra populær borgmester til politisag

Det startede som et spørgsmål om særbehandling i en byggesag, men er nu endt med en politiundersøgelse af tidligere Fredericia-borgmester Jacob Bjerregaards forhold til sin kommunaldirektør. Få overblikket over, hvordan det kunne komme så vidt.

Det er ikke en traditionel politiske tango, Fredericia Kommunes tidligere borgmester Jacob Bjerregaard (S) måske, måske ikke har danset med kommunens nu hjemsendte kommunaldirektør.

Efter flere måneders forberedelse kunne Fredericia Kommune fredag præsentere tre forskellige redegørelser om forhold vedrørende først og fremmest den tidligere borgmester og den øverste administrative ledelse i kommunen.

Herunder med et særligt fokus på samspillet mellem Jacob Bjerregaard og kommunens kommunaldirektør, Annemarie Zacho-Broe.

Afsættet var artikler i Ekstra Bladet, der i starten af december beskrev, hvordan Jacob Bjerregaard som borgmester tilsyneladende kunne se ud til at have fået særbehandling i forbindelse med hans køb af en byggegrund i 2016 og opførslen af hans nye villa på adressen.

Men på pressemødet tog tingene en ny drejning.  

Det skete, da Bjerregaards afløser på borgmesterposten, Steen Wrist (S), nåede til en advokatundersøgelse fra advokatvirksomheden Horten, som belyser mulige habilitetsproblemer for borgmesteren og kommunaldirektøren.

”Det handler om rygter om, og oplevelser af, at den tidligere borgmester og kommunaldirektøren skulle have haft en relation af nær karakter,” sagde Steen Wrist.

Rygter, der har svirret længe
Med de ord gik sagen omkring Jacob Bjerregaard fra at være en nærmest klassisk sag med beskyldninger om magtfordrejning til at åbne for nye endnu uskrevne kapitler i lærebøgerne om forholdet mellem forvaltning og politikere.

Hverken Steen Wrist eller Fredericia Kommunes 1. viceborgmester, Susanne Eilersen (DF) som stod ved hans side ved pressemødet, ville ”spekulere i”, hvad det var for en type nær relation, der mon kunne være tale om.

Susanne Eilersen ville dog gå så langt, at hun i overordnede vendinger beskrev en ”episode” ved KL’s kommunaløkonomiske forum i januar 2019, som gjorde, at hun ”blev bekymret”. En bekymring hun forelagde for kommunens økonomi- og personalechef, Tommy Abildgaard, der også var til stede.

”Han trak lidt på skulderen og rystede lidt på hovedet,” lød Susanne Eilersens beskrivelse af Tommy Abildgaards reaktion. Han ser nu sammen med Annemarie Zach-Broe ind i en personalesag.

Både Steen Wrist og Susanne Eilersen gjorde det begge klart, at rygterne ikke var nye, men har ”svirret længe”. Også i byrådet, hvor man nu har valgt at tage dem så alvorligt, at man har overdraget advokaternes arbejde til politiet, som så må efterforske, om der er hold i dem.

En potentielt strafbart relation
Et nært personligt forhold mellem en kommunaldirektør og en borgmester vil i sagens natur være et fundamentalt problem i forhold til den almindelige arbejdsdeling mellem forvaltning og politikere.

Kommunaldirektøren er ansvarlig over for hele byrådet og ikke blot borgmesteren. Et forhold mellem en borgmester og en kommunaldirektør vil derfor kunne gøre dem begge generelt inhabile og er derfor uforeneligt med deres virke.

Ifølge Roger Buch, forskningslektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er det potentielt strafbart og kan føre til enten bøde eller fængselsstraf. Også for andre end de to implicerede, der måtte have kendt til forholdet, men ikke har grebet ind.

Både Jacob Bjerregaard og Annemarie Zachoe-Bro afviser, at de skulle have haft et nært forhold. Men de undgår formentlig ikke blandt andet at skulle forklare politiet om eksempelvis baggrunden for en optagelse, Ekstra Bladet er i besiddelse af, hvor man ser de to danse tæt sammen på en natklub i Fredericia.

Mistanken om den nære relation mellem borgmesteren og kommunaldirektøren havde også journalister tidligere interesseret sig for. Det fremgår af advokaternes redegørelse, at der allerede den 8. december var medier, som havde spurgt ind til det.

Samme aften meddelte Jacob Bjerregaard ganske uventet sin afgang som borgmester på Facebook.

Embedsværk får skyld for fejl i byggesag
Dagen efter bragte Ekstra Bladet den første artikel om, hvordan Jacob Bjerregaard så ud til at have købt en byggegrund lige for næsen af andre interesserede købere, og at kommunen ved den lejlighed havde forbrudt sig mod udbudsbekendtgørelsen.

Advokatundersøgelsens dom over Jacob Bjerregaard er dog ikke hård, når det kommer til kritikken af hans grundkøb i 2016.

Ifølge redegørelsen er der begået fejl. Men ikke af borgmesteren. Fejlen er derimod lavet af kommunen, der øjensynligt generelt tilskrev mundtlige bud samme bindende karakter som skriftlige bud, og at det var på den baggrund, at borgmesteren sikrede sig grunden.

Den betragtning hviler dog dels på en intern mail om proceduren for grundsalg, der først er udarbejdet den 20. december 2020, altså efter Ekstra Bladet begyndte at spørge ind til grundkøbet. Men proceduren bakkes op af den konsulent, som havde behandlet borgmesterens køb af grunde.

Det er også embedsværket, der får en anden skarp kritik for at have taget særlige hensyn, da Jacob Bjerregaards byggeplaner skulle godkendes. Her er det kommunens daværende vækstdirektør, Mogens Bak Hansen, som skulle have udstukket en ulovlig instruks om at behandle ansøgninger efter forældede regler.

En instruks som ifølge advokaterne ”formentlig skyldes hensynet til borgmesterens sag”. Men som man ikke umiddelbart kan klandre borgmesteren for.

Tidslinje fra Bjerregaards-exit til politianmeldelse fra kommunen

En samlet tidslinje over sagen er nødt til at starte, inden Jacob Bjerregaards exit og Ekstra Bladets første artikler.

I august 2020 havde Jacob Bjerregaard over for TV2 Syd gjort det klart, at han ønskede at fortsætte fire år mere som borgmester efter det kommende valg.

Med de nye redegørelser står det klart, at Ekstra Bladet i hvert fald sidst i oktober var begyndt at undersøge Jacob Bjerregaards bolighandel med en anmodning om aktindsigt til kommunen.

Da Jacob Bjerregaard den 8. december fortæller, at han vil skifte til et ”drømmejob” som direktør i lobbyvirksomheden Advice A/S, skete det efter et ansættelsesforløb, som havde strakt sig ud over de forudgående par uger.  Altså i løbet af november og dermed efter, Ekstra Bladet var begyndt at grave i sagen.

Et ansættelsesforløb der i øvrigt var skubbet i gang af tidligere venstreminister, Gitte Lillelund Bech, der udover at være partner i Advice også er bestyrelsesformand for Fredericia Teater.

Jacob Bjerregaard har siden frasagt sig stillingen hos Advice.

Den 17. december besluttede Fredericia Kommunes økonomiudvalg at iværksætte advokatundersøgelsen af borgmesterens grundkøb. Advokaternes kommissorium blev ved den lejlighed udvidet til også at kunne inddrage ”andre forhold af relevans for vurderingen af sagen”.

Det skete blandt andet efter ønske fra 1. viceborgmester Susanne Eilersen (DF). Og det var denne formulering i kommissoriet, der siden gjorde det muligt for advokaterne også at belyse problemstillinger vedrørende et muligt nært forhold mellem kommunaldirektøren og borgmesteren.

31. december har Jacob Bjerregaard sidste arbejdsdag på rådhuset. Herefter hedder Fredericias borgmester Steen Wrist (S).

Steen Wrist lægger den 5. januar ud med at iværksætte en kommunens egen interne undersøgelse af forskellige politiske beslutninger og økonomiske dispositioner, som blandt andet borgmesteren, kommunaldirektøren og økonomi- og personalechefen har spillet en rolle i.

Dagen efter bliver kommunaldirektør Annemarie Zacho hjemsendt.

Den 19. marts fremlægger Steen Wrist og Susanne Eilersen konklusionerne fra de forskellige redegørelser. Der indledes en afskedigelsessag mod kommunaldirektøren samt økonomi- og personalechef Tommy Abildgaard.

Advokatundersøgelsen overdrages til politiet med henblik på videre efterforskning af forholdet mellem tidligere borgmester Jacob Bjerregaard og kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe.

Forrige artikel Amager Fælled-aktivister besætter Miljøministeriet Amager Fælled-aktivister besætter Miljøministeriet Næste artikel Alle overenskomster i mål før deadline: Nu skal offentligt ansatte stemme om resultatet Alle overenskomster i mål før deadline: Nu skal offentligt ansatte stemme om resultatet