Nye tal: Langt færre forsøg på at hyre kvalificeret velfærdspersonale slår fejl

Det er blevet lettere at rekruttere både sosu’er og sygeplejersker, viser Altingets opgørelse. Men pædagoger er fortsat en stor mangelvare. Og hverken FOA eller forsker er endnu klar til at afblæse rekrutteringskrisen.

Der er blevet længere mellem de forgæves jobopslag efter velfærdens kernetropper.

Og det nu hvor regeringen inden for de kommende måneder skal fordele tre milliarder i ekstra lønkroner til offentligt ansatte. Ikke mindst målrettet faggrupper med rekrutteringsudfordringer.

På bare ét år er antallet af mislykkedes rekrutteringsforsøg efter sosu’er, sygeplejersker og pædagoger samlet set mere end halveret.

Styrelsen for Arbejdskraft og Rekruttering (Star) kunne i sommeren 2022 rapportere om over 25.000 forgæves forsøg på at hyre til en af de tre medarbejdergrupper. Det svarede til 40 procent af alle rekrutteringsforsøg.

Med styrelsens seneste opgørelse fra juni er tallet faldet til knap 12.000 svarende til 23 procent af alle opslag. Det viser Altingets beregninger på baggrund af styrelsens data.

”Vi har haft en situation, hvor der blev færre og færre ansøgninger til stillingerne og pludselig var det som om, at der slet ikke kom nogle ansøgninger. Men det er som om, at det er vendt,” siger Carsten Møller Beck, der er sundheds- og ældrechef i Aalborg Kommune.

Større succes med sosu'er og sygeplejersker

Det er ikke kun i Aalborg, at det er blevet lettere – eller mindre svært – at rekruttere medarbejdere til ældreplejen.

Ser man på tværs af de forskellige stillingskategorier, er det først og fremmest for sosu’er og sygeplejesker, at færre jobopslag nu viser sig forgæves.

Det skal imidlertid ses i lyset af, at det også er de to grupper, hvor udfordringerne har været blandt de allerstørste. I 2021 var det tæt på hvert andet opslag, der slog fejl.

I den seneste måling fra Star gælder det for 18 og 20 procent for henholdsvis sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter. Det er for begge grupper det laveste niveau, siden covid-19 ramte landet.

”Der er sket en positiv udvikling, og jeg ved, at man i kommunerne har gjort en stor indsats. Men det er jo slet ikke nok,” siger Tanja Nielsen, sektorformand i FOA.

Også for socialrådgivere er der færre forgæves rekrutteringsforsøg, men faldet sker fra et lavere udgangspunkt end for sosu'er og sygeplejesker. For folkeskolelærerer har rekrutteringsproblemerne været mere begrænsede i hele periode.

{{toplink}}

Forsker: Rekrutteringskrisen er ikke forbi

At færre opslag er forgæves, får heller ikke lektor og arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet til at afblæse rekrutteringskrisen for den offentlige sektor.

”Overordnet viser tallene, at der stadig er nogle store udfordringer med at få personale. Men det er klart, at der er også noget, der indikerer, at det er blevet lidt bedre, end det var for et år tilbage,” siger han.

Mens det går bedre for rekrutteringen af sosu’er og sygeplejersker, så er udviklingen til gengæld gået den modsatte vej, når det kommer til pædagoger.

Dem annonceres der stadig oftere forgæves efter, og det er blandt pædagogerne, at udfordringerne aktuelt ser ud til at være størst.

For pædagogerne gælder dog, at over halvdelen af de forgæves rekrutteringsforsøg ender med, at stillingerne  bliver besat af en person uden de efterspurgte kvalifikationer.

Det samme gælder i Stars seneste måling for en tredjedel af de forgæves forsøg på at rekruttere sygeplejersker og sosu-assistenter.

Geografiske forskelle er skrumpet

Ifølge Laust Høgedahl er det i den sammenhæng værd at bemærke, at rekrutteringsudfordringerne kan være meget forskellige alt efter, hvor man befinder sig i landet.

”Pædagoger er et af de områder, hvor du virkelig ser store geografiske forskelle. Her har du store rekrutteringsudfordringer i ikke mindst hovedstadsområdet, men ikke i Vestjylland. Der er billedet fuldstændig som nat og dag,” siger Laust Høgedahl.

Ser man på tværs af de forskellige faggrupper, så ser forskellene på rekrutteringsudfordringerne rundtom i landet til gengæld ud til at være blevet mindre.

For et år siden viste Stars data en dobbelt så stor andel af forgæves opslag i hovedstadsområdet sammenlignet med Nordjylland.

Men med de seneste tal ser de geografiske forskelle ud til at være væsentligt mindre. Her går spredningen fra, at 19 procent af opslagene i Nordjylland er forgæves til, at det samme gælder for 26 procent i Østjylland.

Laust Høgedahl hæfter sig også ved, at der har været en ekstraordinær stor efterspørgsel på særligt sosu-er og sygeplejersker under corona-pandemien.

FOA: Det ændrer intet

Corona-pandemien kan også være en del af forklaringen på, at antallet af jobopslag efter de to grupper generelt steg kraftigt fra anden halvdel af 2020 og henover 2021 for igen at falde fra slutningen af 2022.

Og med flere jobopslag steg også andelen af dem, som viste sig forgæves.

”På den måde kan corona være med til at forklare, at det har gået op i den periode. Og måske vi er ved at finde et leje nu, som er lidt mere normalt,” siger Laust Høgedahl.

{{toplink}}

Spørgsmålet er nu, om de nyeste data fra Star kan få betydning for, hvordan de ekstra lønkroner til offentligt ansatte skal fordeles, når regeringen officielt indkalder til trepart inden for de kommende måneder.

Hos FOA mener man ikke, at det aktuelle billede gør nogen forskel i den diskussion.

Ifølge sektorformand Tanja Nielsen vil udfordringerne med at rekruttere sosu'er uanset hvad vokse frem mod 2030 i takt med, at der bliver flere ældre som skal have pleje og omsorg, og at mange inden for faget begynder at gå på pension.

”Det ændrer ikke det fjerneste. Vi står stadigvæk over for en historisk stor udfordring, og vi er slet ikke nået det, der er brug for, for at kunne holde skindet på næsen,” siger hun.

Forrige artikel Norsk kostråd-kurs overrasker Fødevarestyrelsen: Sundhed og klima går hånd i hånd Norsk kostråd-kurs overrasker Fødevarestyrelsen: Sundhed og klima går hånd i hånd Næste artikel Løkke sår tvivl om ambassadelukning i Tanzania Løkke sår tvivl om ambassadelukning i Tanzania