Ny rapport: Udlicitering går ud over de ansatte

KONKURRENCE: Udlicitering af rengøring rammer de ansatte på pengepungen, og flere ender på dagpenge, viser ny forskning. Fagforbund slår alarm, men regeringen holder fast i sit mål om mere konkurrence om velfærden.

Medarbejdere betaler en del af prisen, når stat, kommuner og regioner forsøger at spare penge ved at udlicitere opgaver til private.

Det viser en ny forskningsrapport, der er blevet til i et samarbejde mellem forskere fra RUC, Aarhus Universitet og Kora.

Rapporten retter på baggrund af et bredt datagrundlag fokus på konsekvenserne for offentligt ansatte, der i forbindelse med en udlicitering overgår til privat ansættelse.

Konklusionen er, at overgangen fra offentlig til privat arbejdsgiver blandt andet betyder et generelt fald i lønindkomsten, mere tid på dagpenge og et større træk på offentlige overførselsindkomster.

“Vi kan se, at overgang fra offentlig til privat ansættelse i forbindelse med udlicitering fører til, at medarbejderne tjener mindre, men får flere offentlige ydelser,” siger Yosef Bhatti, seniorforsker ved Kora.

Han forklarer, at noget måske kan skyldes, at folk mister deres job efter overgangen til den private leverandør. For eksempel, fordi de selv siger op eller bliver fyret.

“Derudover kan vi også se indikationer på, at færre har et arbejde på fuld tid,” siger Yosef Bhatti.

Et alarmkald
Hos FOA ser formand Dennis Kristensen resultaterne som et klart vink med en vognstang om, at politikere og virksomheder i efterhånden mange år er gået alt for langt for at presse prisen på rengøringsområdet.

Han kalder forskningsrapporten et ”alarmkald” til alle landets politikere. Ikke mindst, fordi regeringens ambitioner om at øge konkurrenceudsættelsen, ifølge ham, vil føre til, at samme mønster inden længe vil gøre sig gældende på andre områder.

”Vi står på kanten til, at præcis den samme dødsspiral bliver gentaget på blandt andet ældreområdet, hvor spørgsmålet om kvalitet bliver ryddet fuldstændig af banen, og det er presset på prisen, som styrer,” siger Dennis Kristensen.

Regeringen fastholder ambitioner
Rapporten rokker ikke ved regeringens ambition om yderligere konkurrenceudsættelse.

“Jeg vil gerne understrege, at det er regeringens ambition, at flere opgaver skal konkurrenceudsættes,” siger minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) i en skriftlig kommentar til Altinget.

“Det afgørende er ikke, hvem der udfører opgaven, eller at opgaven vindes af en privat leverandør. Det centrale er, at der skabes en sund konkurrence, og at vi engang imellem stopper op og ser, om vi kunne gøre det bedre,” fortsætter ministeren, der dog ikke ønsker at forholde sig eksplicit til rapportens konklusioner.

Læs hele artiklen på Altinget: kommunal (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

,

Forrige artikel EL: Hvorfor skal ministres pensionsregler være så lukrative? EL: Hvorfor skal ministres pensionsregler være så lukrative? Næste artikel Lægeforeningen advarer mod at fjerne lægetjek af ældre bilister Lægeforeningen advarer mod at fjerne lægetjek af ældre bilister