Ny økonomiaftale: Kommuner får flere penge til velfærd og byggeri

AFTALE: Regeringen og KL har indgået en aftale om næste års kommuneøkonomi. For første gang i flere år med et reelt løft til både velfærden og anlægsinvesteringerne.

Der bliver rum til både skattelettelser og en smule højere velfærd i kommunerne i 2018.

Det er bundlinjen for den kommuneaftale, som regeringen og KL torsdag indgik efter at have forhandlet ud til de tidlige morgentimer.

Aftalen indebærer, at kommunerne får hævet den økonomiske ramme til velfærd og service med 300 millioner kroner næste år.

Hertil kommer, at kommunerne får 17 milliarder kroner til at bygge og renovere. Det er en mindre stigning i forhold til niveauet i indeværende år.

”Det er efter vores opfattelse en ansvarlig ramme i forhold til det behov, der er, holdt op med den situation dansk økonomi er i i øjeblikket,” siger finansminister Kristian Jensen (V).

Kommuner betaler selv
Mens KL gik ind til forhandlinger med et ønske om at kunne få lov til at bygge for 19 milliarder kroner, var regeringens udgangspunkt 15 milliarder kroner.

Tilsvarende mente KL, at kommunerne skulle have mindst 1,3 milliarder kroner ekstra til service alene for at kompensere for de stigende udgifter, som følger af befolkningsudviklingen med stadig flere ældre.

”Vi har ikke fået alt, hvad vi ønskede os, men vi er landet på et niveau, vi kan leve med,” siger Martin Damm.

Ifølge aftaleteksten prioriteres der med aftalen 800 millioner kroner til den borgernære velfærd, særligt ældreområdet. Heraf kommer 500 millioner kroner dog fra kommunernes egen økonomi.

De penge skal frigøres gennem en række effektiviseringstiltag, som blandt andet handler om styrket samarbejde om fællesoffentlige indkøb og tværkommunale samarbejder omkring bogholderi og løn.

”Vi er enige om en lang række tiltag og om afbureaukratisering og regelforenkling. Men vi er også enige om at arbejde videre om fælles løsninger, som en række kommuner allerede gør,” siger innovationsminister Sophie Løhde (V).

Udsigt til kommunalvalg
Herudover indeholder aftalen også en pulje, som skal hjælpe skattelettelser for samlet 250 millioner kroner på vej.

”Vi tager penge fra det statslige råderum og bruger til at understøtte, at kommunerne kan sætte skatten ned. Og de kan få en kompensation, hvis de vælger at sætte skatten ned nu,” siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Og oven i alt det andet får kommunerne igen næste år det særlige finansieringstilskud på 3,5 milliarder kroner udbetalt.

Hos regeringen afviser man imidlertid enhver snak om, at udsigten til efterårets kommunalvalg har gjort, at man har været ekstra flinke ved kommunerne.

”Nej. Den her aftale er et spørgsmål om, at vi anerkender, at der er et behov for at løfte velfærdsydelsen,” siger Kristian Jensen.  

 

Læs hele aftalen her

Forrige artikel Sundhedsministeriet ansætter ny pressechef Sundhedsministeriet ansætter ny pressechef Næste artikel Krab-Johansen skal stå i spidsen for Berlingske Media Krab-Johansen skal stå i spidsen for Berlingske Media