Ny prognose klar: ”Europa oplever et økonomisk chok uden fortilfælde siden den store depression"

PROGNOSE: EU-landenes økonomier ventes i år at skulle gennemgå en recession af "historiske proportioner" som følge af coronakrisen, fremgår det af den økonomiske forårsprognose fra Europa-Kommissionen. 

Coronakrisen kommer uanset historiske hjælpepakker på kontinentet og i de enkelte medlemslande til at ramme EU-landenes økonomier meget hårdt.

Det fremgår af en ny økonomisk prognose fra Europa-Kommissionen, hvor den forestående recession kaldes "historisk".

Ifølge prognosen står landene i eurozonens økonomier til en tilbagegang på 7,75 procent i år, mens den samlede økonomi i alle 27 medlemslande ventes at trække sig sammen med 7,5 procent. 

”Europa oplever et økonomisk chok uden fortilfælde siden den store depression," siger økonomikommissær Paolo Gentiloni i en pressemeddelelse.

Ifølge prognosen ventes coronakrisen at koste en større umiddelbar økonomisk tilbagegang i 2020, end finanskrisen gjorde i 2009, hvor EU-landenes økonomier gik tilbage med seks procent.

Sydeuropa er hårdest ramt
Selvom alle EU-landene ifølge prognosen vil opleve recession i år, er der stor forskel på, hvor hårdt økonomierne står til at blive ramt. 

Værst ser det ud i Grækenland, Italien og Spanien, der spås tilbagegang på mellem 9,7 og 9,4 procent i år.

Omvendt ser Polen, Luxembourg og Letland ud til at komme bedre gennem krisen med recession på mellem 4,3 og 5,5 procent i år.

Danmark spås en vækstnedgang på 5,9 procent, mens forventningen i nabolandet Sverige er, at økonomien vil svinde ind med 6,1 procent i år. 

Stor vækst i 2021
Allerede næste år ventes økonomierne dog at springe tilbage med et vækstskøn i prognosen på seks procent for den samlede EU-økonomi i 2021. 

Men ligesom recessionen vil ramme landene med forskellig styrke, forventer økonomikommissær Paolo Gentiloni også, at genopretningen vil ske med forskellige hastigheder. 

"Både dybden af recessionen og styrken af opsvinget vil være ujævn og betinget af den hastighed, hvorpå lockdowns kan løftes, betydningen af tjenester som turisme i hver økonomi og af hvert lands økonomiske ressourcer," siger han.

Det kan få konsekvenser for EU-samarbejdet, frygter kommissæren. 

"En sådan afvigelse udgør en trussel mod det indre marked og euroområdet, men det kan afhjælpes gennem afgørende fælles europæiske aktioner," siger Paolo Gentiloni. 

Du kan læse hele prognosen her

Forrige artikel Fem nedslag i aftalen om ny kommunal udligning Fem nedslag i aftalen om ny kommunal udligning Næste artikel Finansministeren har coronasymptomer: Indstiller midlertidigt sit arbejde Finansministeren har coronasymptomer: Indstiller midlertidigt sit arbejde