Nu kan Samuelsen bremse russisk gasledning

VEDTAGET: Folketinget har torsdag givet udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) mulighed for at stille sig i vejen for Nord Stream 2. 

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) kan afvise det russiske selskab Nord Stream 2's aktuelle planer om at føre en gasledning gennem dansk territorie tæt ved Bornholms kyst. 

Det står klart, efter at et enigt Folketing torsdag vedtog, at de udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske interesser skal inddrages, inden der gives tilladelse til olie- og gasledninger i dansk søterritorium. 

I praksis betyder det, at udenrigsminister Anders Samuelsen har magt til at afvise russernes ønske, selvom det i sidste ende er energi-, klima- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V), der giver tilladelsen. 

Det skyldes, at Anders Samuelsen skal give en indstilling til Lars Chr. Lilleholt, hvor han vurderer, om ansøgningen er forenelig med danske interesser. Hvis han vender tommelfingeren nedad, skal Lilleholt rette sig efter det.

Kan tegne ny linje
Men selvom Anders Samuelsen i første omgang nægter russerne tilladelse, kan ledningen, der skal transportere gas fra Rusland til Tyskland, alligevel ende med at blive lagt. 

Det skyldes, at Danmark kun har ret til at afvise ledningen inden for dansk territorialfarvand. 

Sådan skriver juraprofessor Bent Ole Gram Mortensen fra SDU i en kronik i Altinget. 

Læs også: Jura-ekspert: Kampen mod Nord Stream 2 er overmodig symbolpolitik 

Ifølge russernes nuværende planer skal ledningen placeres syd for Bornholm. Men hvis Nord Stream 2 tegner linjen mere end 22 kilometer væk fra Bornholms kyst, er det ikke længere op til Danmark at give tilladelse. 

Læs også: Det mener EU-landene om russisk gasrørledning

Skeptiske russere
Nord Stream 2 har tidligere i skarpe vendinger kritiseret lovændringen, der ifølge selskabet er på kant med Grundloven. 

De mener dels, at lovændringen kan mistænkes for "at udgøre singulær lovgivning" og kun har deres konkrete ansøgning for øje. 

Læs også: Nord Stream langer ud efter regeringen: I lovgiver med tilbagevirkende kraft 

Desuden mener de, at lovforslaget er lovgivning med tilbagevirkende kraft, fordi Anders Samuelsen med sit nye mandat kan stoppe gasprojektet, selvom ansøgningen blev sendt under andre forudsætninger.   

De spekulationer har Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, dog blankt afvist: 

”Tilladelsen til Nord Stream 2 er jo ikke givet, så jeg synes ikke, det er med tilbagevirkende kraft. Jeg kunne forstå, der ville være tale om tilbagevirkende kraft, hvis de havde fået tilladelsen eller havde bygget gasrørledningen. Men her er der jo intet, som minder om det," sagde han til Altinget

Den nye lovændring træder i kraft 1. januar. 

Forrige artikel Brexit-gennembrud i sigte Brexit-gennembrud i sigte Næste artikel Svindel-mistænkt ngo begæret konkurs Svindel-mistænkt ngo begæret konkurs