Nordiske socialdemokrater: Nedsæt en fælles nordisk sikkerheds- og forsvarskommission

I den nye sikkerhedspolitiske virkelighed er det vigtigt, at en fælles politik er forankret i alle de nordiske parlamenter, skriver de socialdemokratiske repræsentanter i Nordisk Råd.

Af Socialdemokratiske repræsentanter i Nordisk Råd
Se alle afsendere i faktaboksen længere nede i indlægget

Vi lever i en tid med stærke sikkerhedspolitiske spændinger. Ruslands krigsførelse i Ukraine er meget brutal og overtræder alle folkeretlige regler. Den truer freden på hele det europæiske kontinent. Vores støtte til Ukraine skal være vedvarende og langsigtet.

Sikkerhedssituationen er blevet radikalt forværret, og forholdet til Rusland har ændret sig fundamentalt.

Der er derfor stærke grunde til at uddybe og styrke det forsvars- og sikkerhedspolitiske samarbejde. Svensk og finsk Nato-medlemskab vil styrke det nordiske forsvarssamarbejde.

I denne nye sikkerhedspolitiske virkelighed er det vigtigt, at en fælles politik er forankret i alle de nordiske parlamenter.

Vi socialdemokrater i Norden ønsker derfor at nedsætte en nordisk sikkerheds- og forsvarskommission. Den skal bestå af parlamentarikere fra alle de nordiske parlamenter.

Opgaven er at udarbejde en rapport, der præsenterer de politiske prioriteter på sikkerheds- og forsvarsområdet og de vigtigste retninger for fremtiden til hvert enkelt parlament. Parlamentarisk støtte giver langsigtet styrke og stabilitet.

Der skal naturligvis ske en koordinering med de forskellige regeringer, men den ultimative ambition er forankringen i parlamenterne.

Vigtigt signal til omverdenen

Nøgleelementerne i arbejdet kunne omfatte en fælles sikkerhedspolitisk analyse af udviklingen i Arktis, Nordatlanten og Østersøen samt udviklingen af totalforsvaret og fokus på cyber- og informationssikkerhed.

Fælles strategier og ambitioner vil styrke det nordiske samarbejde på sikkerheds- og forsvarsområdet. Nato vil være vores vigtigste arena, og det, der kan gøres fra et nordisk perspektiv, vil styrke Nato som helhed og dets organisation.

Det er et meget vigtigt signal til omverdenen at have et fælles syn på sikkerhed og trusler mod vores demokrati i de nordiske lande. I sidste ende viser det, at vi er parate til at stå op for de demokratiske værdier, som vores nationer er bygget på.

Hvis vi desuden kan kortlægge vores fælles ressourcer og kompetencer til at imødegå truslerne ud fra de eksterne omgivelser, vil det styrke de myndigheder, der er ansvarlige for det civile og militære beredskab i de enkelte lande. Vi skal udnytte vores civile og militære ressourcer, så de skaber maksimal sikkerhed.

Ved at styrke og uddybe det nordiske samarbejde kan vi bidrage til stabilitet, fred og frihed i Norden.

Forrige artikel Domstolsstyrelsen: Retsvæsenet er i kønsmæssig ubalance. Der er brug for flere mænd Domstolsstyrelsen: Retsvæsenet er i kønsmæssig ubalance. Der er brug for flere mænd Næste artikel Departementschef bringer afsløring om Dybvad-udvalget: Vigtige dokumenter hemmeligholdt Departementschef bringer afsløring om Dybvad-udvalget: Vigtige dokumenter hemmeligholdt