NGO om ungarske Orban: EU's troværdighed kan ikke holde til mere

EU er nødt til at skrue bissen på over for den ungarske etpartiregering med Victor Orban i spidsen. Unionen kan ikke fordømme Rusland, Kina og Mellemøsten, hvis man samtidig tillader et regime som Orbans, skriver Carl Dolan.

Af Carl Dolan
Vicedirektør og Head of Advocacy ved Open Society European Policy Institute

Et forbud mod Oscar Wilde og Shakespeare i klasselokalerne i engelsk litteratur. Et barn, der bliver mobbet i skolen for sin seksualitet, og en lærer, der ikke har lov til at diskutere det med de andre elever. Stigende niveauer af selvmord blandt LGBTQI-teenagere, der er bange for at springe ud.

Disse eksempler er bare nogle af de potentielle konsekvenser som følge af den ungarske regerings nye lov, der forbyder "fremme af homoseksualitet eller kønsændring" over for børn og unge under 18 år.

Ungarns premierminister Viktor Orban har lige fra sin tiltrædelse i 2010 været ansvarlig for statsstøttede hadekampagner mod flygtninge, romaer og muslimer. Nu er det så blevet landets LGBTQI-samfunds tur til at kæmpe for deres ret til at leve i fred i et EU-land. Ender en regering, der er så fjendtlig over for flygtninge, i sidste ende med at skabe dets egne?

Ikke noget valg
I mere end et årti har magthaverne i Bruxelles forgæves forsøgt at stoppe Orban. Men måske kan den internationale opstandelse og fordømmelse den seneste uge nu betyde, at de ikke længere har noget valg.

Situationen i Ungarn er i hurtig forandring. Oppositionen har samlet sig i en alliance, der har potentialet til at afsætte ham. I nogle meningsmålinger ligger de endda foran. Så det er ikke tilfældigt, at der pludselig er dukket en ny 'fjende' op - en fjende, som kun regeringen kan give frelse ungarerne fra.

Sammenkoblingen af LGBTQI-personer med pædofili er en af de ældste homofobe tricks i bogen. I december 2020 forbød parlamentet par af samme køn at adoptere. Det skete kort efter, at Jozsef Szajer, medlem af Europa-Parlamentet og en vigtig Orban-allieret, blev taget af politiet i Bruxelles, da han forsøgte at flygte fra en sexfest for mænd under karantænen.

Inspiration for andre lande
EU har selv været med til at skabe denne situation. Bruxelles er berygtet for at få kandidatlande til at hoppe gennem alle mulige forhindringer for at få dem til at reformere deres politik i årevis, før de bliver optaget som medlemmer. Men når de først er inde i klubben, kan medlemmer demontere den frie presse, fylde domstolene med venner og undertrykke mindretal uden så meget som en løftet pegefinger.

Ungarns usanktionerede autoritære drejning har også inspireret lande som Polen - og Slovenien, der påtager sig EU-formandskabet i slutningen af denne uge - til at afprøve, hvilke intolerante politikker de kan slippe af sted med. Og på grund af den enstemmige beslutningstagning i blokken bliver ethvert forsøg på at straffe den ene nu blokeret af den anden.

Tilsvarende kan forsøg på at skabe vigtige handelsaftaler og forme fælles udenrigspolitiske beslutninger afspores, når Orban finder det passende. EU's system bør ikke kunne udnyttes på denne måde.

Bloker EU-finansiering
Ungarn er et af ​​de lande, der nyder størst gavn af EU's generøsitet, men samtidig er der ifølge EU's egen afdeling for bekæmpelse af svig, et af de højeste antal uregelmæssigheder i forbindelse med disse midler blandt alle medlemslande. Det underminerer alle værdier i det fællesskab, man foregiver at elske.

Europa-Kommissionen er dog forpligtet til at forhindre enhver forskelsbehandling som følge af seksuel orientering i den måde, disse midler bruges på, og har beføjelser til at suspendere midler, hvor det sker. Det har man allerede gjort på en begrænset måde ved at blokere EU-finansiering til polske kommuner, der har oprettet "LGBT-fri zoner".

Hvis den ungarske lov træder i kraft, bør EU straks vurdere, om al eksisterende og fremtidig EU-finansiering, såsom støtte til den digitale og audiovisuelle sektor, i virkeligheden er med til at finansiere diskrimination. Det er et nødvendigt tillæg til de juridiske skridt, som Kommissionen har lovet at tage.

På den positive side bør den også yde finansiering til nonprofitorganisationer, der yder uvurderlig hjælp til unge LGBT-personer, der har brug for det som følge af denne statssanktionerede fjendtlighed.

EU's troværdighed på spil
Det er blevet sagt utallige gange før, men dette kan være sandhedens øjeblik. Og det skal det være. Det her er ikke en isoleret hændelse, men et årti-langt projekt med det formål at opbygge en etpartistat, som udelukkende tjener en anti-liberal dagsorden.

Sytten medlemslande har nu underskrevet en erklæring der fordømmer det ungarske lovforslag som "en åbenlys form for forskelsbehandling". De samme sytten lande burde også forberede sig på at stemme om Ungarns love i disciplinærsager, der blev indledt for over tre år siden. De bør undersøge, om landets handlinger berettiger til suspendering af al EU-finansiering ved hjælp af de nye beføjelser, der blev tildelt EU sidste år for at beskytte retsstatsprincippet.

Institutionerne - parlamentet, kommissionen og rådet - lader til at være sjældent enige på dette spørgsmål. Det er pinligt, hvis der ikke sker noget. Hvordan kan EU have nogen troværdighed, når man fordømmer lignende diskrimination i Rusland, Mellemøsten eller Afrika, hvis man ikke engang kan beskytte borgerne i et af ens egne medlemslande?

Orban har de sidste elleve år undgået et opgør med EU's politiske lederskab. Nu er EU er nødt til at finde modet til at skære igennem én gang for alle, beskytte alle dets borgere og stoppe med at finansiere undermineringen af dets egne værdier.

Forrige artikel EL-borgmester: V i København ønsker flere almene boliger – det kræver samarbejdsvilje fra Christiansborg EL-borgmester: V i København ønsker flere almene boliger – det kræver samarbejdsvilje fra Christiansborg Næste artikel Marlene Wind: Det står stadig hen i det uvisse, hvad regeringens EU-strategi består i - udover at tækkes DF-segmentet Marlene Wind: Det står stadig hen i det uvisse, hvad regeringens EU-strategi består i - udover at tækkes DF-segmentet