Naturfredningsforening: Ministeren misforstår grønne organisationer

REPLIK: Lad os ikke skabe falske modsætninger mellem landbrug og natur, skriver præsidenten i Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen. Hun slår i stedet et slag for fælles gode løsninger og opfordrer miljøministeren til at føre an.

Af Ella Maria Bisschop-Larsen
Præsident i Danmarks Naturfredningsforening

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) slår i et interview i Altinget fast, at ”ligesom landbruget ikke får lov til at hindre miljøindsatser, så får miljøorganisationerne heller ikke lov til at hindre fødevareproduktionen i Danmark. De to ting skal gå hånd i hånd”.

Med miljø- og fødevareministeren i førersædet har vi set den ene lempelse og tilbagerulning af beskyttelsen af naturen efter den anden. Det er sådan, som landbruget højlydt og indædt har krævet. 

Derfor lyder ministerens udmelding om, ”at landbruget ikke får lov til at hindre miljøindsatser”, temmelig hult.

Skaber en falsk modsætning
Ministerens opfattelse af, at de grønne organisationer i Danmark ligefrem har det som mål at hindre fødevareproduktionen i Danmark er ærgerlig og ufrugtbar. 

Ærgerlig fordi ministeren tilsyneladende slet ikke forstår, hvad vi grønne egentlig arbejder for. 

Ufrugtbar fordi ministeren med hele sin udtalelse skaber en falsk modsætning mellem miljøbeskyttelse og fødevareproduktion.

Og det er forkert. Vores opgave er ganske vist at være naturens stemme, men også at være det på så konstruktiv en måde, at vi faktisk kan skabe resultater for naturen. 

Naturen er taberen
Derfor har Danmarks Naturfredningsforening gennem mange år og under skiftende regeringer blandt andet siddet med i rigtig mange udvalg.

Vi sad blandt andet i en følgegruppe i Natur- og Landbrugskommissionen, hvor vi igen kom med konstruktive bud på løsninger, som vil gavne både naturen såvel som landbruget og afhjælpe begges røde bundlinjer. 

Blandt andet bakkede vi op om, at der på robuste jorder kan gødes mere mod, at der gødes mindre eller slet ikke på mere sårbare jorder. 

Summa summarum på kommissionens 44  anbefalinger er, at de for en dels vedkommende er gennemført, når det gælder landbrugsdelen, mens hele natur delen mangler eller endda er rullet tilbage.

Vil ministeren være med?
Derfor glæder vi os til, at Folketinget nu kommer i gang med arbejdet. 

Vi håber, at der på tværs af Folketinget kan tages initiativer, der beviser, at vi sagtens kan have en stor og profitabel landbrugsproduktion, samtidig med at natur og miljø får et løft.

Vi bidrager gerne med input, for vores opgave er at være naturens stemme og skabe resultater for naturen. 

Vi håber, at miljø- og fødevareministeren vil være med.

 

Forrige artikel Elberth: Her står partierne digitalt Elberth: Her står partierne digitalt Næste artikel Cevea: Rotter på kontanthjælpsloftet Cevea: Rotter på kontanthjælpsloftet