Næsten hver femte er skiftet ud i løntoppen på Slotsholmen på lidt over et år

Der er kommet 18 nye navne på listen over de 100 bedst betalte embedsmænd fra slutningen af 2021 til februar 2023. Samtidig viser oversigten, at fem kvinder har taget de største spring op på listen.  

En ambassadør, en it-direktør og en forhenværende forsvarsattaché er kommet til som nye navne på listen over de 100 bedst lønnede på Slotsholmen.

Og det er de langtfra ene om.

Fra fjerde kvartal 2021 til februar 2023 er der kommet 18 nye navne med på listen, viser tal fra Økonomistyrelsen, som Altinget har fået aktindsigt i fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.

Blandt andre Christina Markus Lassen, der de seneste år har været ambassadør i Washington. Hun er den eneste ambassadør på listen.

Men også tidligere forsvarsattaché i Washington, Frank Trojahn, er nu blandt statens 100 bedst lønnede, ligesom Rigspolitiets nye it-direktør Stig Lundbech har sneget sig med som nummer 99.

Ny på tredjepladsen

Lønoversigten bygger på den opgjorte løn i februar 2023 opregnet til årsniveau, samt de forudgående fire kvarters variable løndele, såsom engangs- og resultatløn.

Lønnen kan derfor også indeholde midlertidige tillæg, ligesom en person, der i en del af opgørelsesperioden har varetaget en højere stilling, kan have modtaget en højere aflønning end den faktisk årsløn.

Det kan forklare, hvorfor de to afdelingschefer Christian Vind og Kasper Warrer fra henholdsvis Miljøministeriet og Børne- og Undervisningsministeriet i år optræder på listen. De har begge i en periode vikarieret som departementschef.

Den person, der som ny klatrer klart længst op på listen, er Jeppe Tranholm-Mikkelsen. Han blev i 2022 ny departementschef i Udenrigsministeriet efter senest at have været generalsekretær for Rådet for Den Europæiske Union.

Med sin ankomst på Slotsholmen fortrængte han samtidig Erhvervsministeriets departementschef Michael Dithmer fra tredjepladsen. {{toplink}}

De kvindelige højdespringere

Heller ikke blandt gengangerne på listen har det stået stille.

Kun ni personer kan bryste sig af den samme placering som i slutningen af 2021, heriblandt Barbara Bertelsen på førstepladsen.

I alt 43 personer er rykket op på listen, men nogle gør det mere overbevisende end andre.

Det gælder ikke mindst kvinderne. De fem største højdespringere er kvinder målt på denne målestok.

Direktøren for Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, Julie Albertsen, er rykket hele 53 pladser op. Hun er gået fra en placering som nummer 89 til nu en 36. plads.

Finanstilsynets vicedirektør Rikke-Louise Petersen er rykket 35 pladser frem fra en placering som nummer 74 i slutningen af 2021 til en placering som nummer 39 i år.

Den tredje højdespringer er Digitaliseringsstyrelsens direktør Tanja Franck, der nu har en placering som nummer 42 mod en plads som nummer 72 i slutningen af 2021.

Foruden disse tre er fagdirektør Anne-Marie Vangsted fra Statens Serum Institut, rigsstatistiker Birgitte Anker og fungerende chef i Forsvarets Efterretningstjeneste Svend Larsen alle rykket mere end 20 pladser frem.

Mændene dominerer stadig

De kvindelige højdespringere ændrer dog ikke ved, at mændene stadig sidder tungt på de højest lønnede poster. 38 ud af de første 50 pladser og 66 af de 100 bedst lønnede er besat af mænd.

Det er kun en snert bedre end i 2021, hvor der blandt de 50 højestlønnede var 11 kvinder og blandt de 100 bedst lønnede var 31 kvinder. Et resultat, som fik daværende ligestillingsminister Trine Bramsen (S) til at bemærke, at det går “for langsomt” med kvinder i ledelse.

Se listen over de 100 bedst betalte embedsmænd her

{{toplink}}

Forrige artikel Altingets chefredaktør og hans 18-årige datter anmelder Uffe Elbæks nye bog Altingets chefredaktør og hans 18-årige datter anmelder Uffe Elbæks nye bog Næste artikel Test dig selv: Hvor godt er du inde i finansloven? Test dig selv: Hvor godt er du inde i finansloven?