Moderaterne vil sænke selskabsskatten til 15 procent ved at skære i erhvervsstøtten

En beløbsgrænse på 330.000 kroner og en lavere selskabsskat er centrale punkter i Moderaternes erhvervspolitik. Altinget kan løfte sløret for fire af forslagene i Moderaternes økonomiske plan, som mandag bliver fremlagt. 

Danske virksomheder skal betale syv procentpoint mindre i selskabsskat, hvis det står til Moderaterne.

Det er ét af flere forslag i partiets økonomiske plan som offentliggøres mandag. 

"Vi har en klar forventning om, at vores forslag kan finde opbakning både på højre og venstre side af midten," lyder det. 

Konkret ønsker Moderaterne at nedsætte et panel bestående af eksperter og repræsentanter fra private virksomheder.

De skal finde erhvervsstøtteordninger, hvor man kan spare penge.

Her ønsker partiet, at man finder 12 milliarder kroner, så man kan sænke selskabsskatten fra de nuværende 22 procent til 15 procent. 

Forventer I, at der er et flertal i Folketinget for det her forslag?

"Vi tror, at det vil interessere både Socialdemokratiet, Radikale, Venstre og Konservative. Det handler om at motivere erhvervslivet til at skære støtteordninger væk og veksle dem til lavere selskabsskat," forklarer Jakob Engel-Schmidt.

Aktieudbytte skal beskattes med 30 procent  

Virksomheder i Danmark skal have bedre muligheder for at rejse kapital i Danmark, ifølge Moderaterne. 

"Vi kan se, at mange af de virksomheder, som vi har fejret og hyldet herhjemme, flytter til udlandet, når de skal børsnoteres," siger Jakob Engel-Schmidt. 

Moderaterne vil have en bedre investeringskultur i Danmark. Og derfor skal kapitalbeskatning reduceres. På den måde skal det give incitament til, at en langt større del af danskerne skal investere i aktier. 

Midterpartiet foreslår, at de første 57.200 kroner, som en privat investor får i aktieudbytte skal beskattes med 10 procent, hvilket i dag beskattes med 27 procent.

Og gevinster over 57.200 kroner skal beskattes med 30 procent, penge der i dag beskattes med 42 procent. 

Lad danskerne selv investere op til 20 procent af deres pensionsformuer

Det tredje tiltag omhandler crowdfunding. Også det skal tilgodese, at danske virksomheder kan rejse kapital i Danmark. 

"Vi vil gøre Danmark til et land, hvor crowdfunding for alvor tager fart," siger Jakob Engel-Schmidt og fortsætter: 

"Danmark er et land, der er enormt dygtig til at skabe innovative ideer og løsninger. Og mange af dem materialiserer sig til virksomheder. Hvis de ikke finder det rigtige kapitalgrundlag, så kan ideerne risikere at forlade landet, og det ønsker vi ikke."

Og for at realisere en ny crowdfunding-kultur, foreslår Moderaterne at lade danskerne investere op til 20 procent af deres egen pensionsformue i både unoterede og noterede virksomheder. 

"Der er flere tusinde milliarder parkeret i de danske pensionsselskaber, og vi vil frigøre risikovillig kapital, som danskerne kan bruge, så der skabes vækst og velstand i Danmark," lyder det fra Jakob Engel-Schmidt.

Vil sænke beløbsgrænsen til 330.000 kroner 

Krisen om manglende arbejdskraft gør, at Moderaterne også har et initiativ på den front.

Og i det - som Jakob Engel-Schmidt mener er det mest ambitiøse forslag for at skaffe mere international arbejdskraft blandt Folketingets partier - vil Moderaterne sænke beløbsgrænsen til 330.000 kroner om året.

I dag ligger den på 375.000 kroner, efter den er lige blevet sat ned fra 448.000 kroner i en treårig periode i en aftale, der blev indgået i sommers.

Moderaterne mener også, at den nuværende grænse på 15.000 personer, der kan benytte ordningen, skal være betydeligt højere.

"Maksimalgrænsen er ikke fornuftig. Sagen er, at danske virksomheder mister omsætning for ni milliarder kroner om måneden. Derfor er det håbløst, at man sætter en maksimalgrænse på 15.000 personer," lyder det fra Jakob Engel-Schmidt. 

Hvad skal grænsen ligge på?

"Det skal være betydelig højere end i dag. Og det må vurderes efter, hvordan arbejdsmarkedet reagerer på en beløbsgrænse på 330.000 kroner," siger han.

{{toplink}}

Forrige artikel Ugen i dansk politik: Statsministeren rejser til New York og Moderaterne præsenterer ny politik Ugen i dansk politik: Statsministeren rejser til New York og Moderaterne præsenterer ny politik Næste artikel Dagens overblik: Kommuner og arbejdsgivere i fælles opråb til Christiansborg Dagens overblik: Kommuner og arbejdsgivere i fælles opråb til Christiansborg