Minister: Ulandsbistand skal gavne erhvervslivet

FINANSLOV: En større andel af den danske udviklingsbistand bør gå til at forbedre rammerne for det private erhvervsliv, mener udenrigsminister Kristian Jensen (V). Enhedslisten frygter, det vil gøre ondt værre.

Mere af den danske udviklingsbistand skal bruges til at styrke erhvervslivet.

Det mener udenrigsminister Kristian Jensen (V), der er i fuld gang med at forberede historisk store besparelser på den danske udviklingsbistand.

”En større del af udviklingsbistanden skal gå til at skabe rammer for, at det private erhvervsliv vil investere i udvikling,” siger han til Altinget.

Kristian Jensen kritiserer i samme ombæring den tidligere SR-regering for at skære i erhvervsredskaberne på udviklingsbistanden. I forbindelse med sidste års finanslov blev denne del skåret med 128 millioner kroner. Midler, som Kristian Jensen ikke ville have pillet ved.

”Den private sektor er en afgørende forudsætning for udvikling. Bistandsmodtagere vil gerne have vores bistand. Men de vil allerhelst have vores investeringer, fordi det medfører både en økonomisk, men også en teknologisk overførsel,” siger han.

Giver pengene tilbage

Kristian Jensen skal nu til at kigge på finansieringen igen, og han overvejer at føre pengene tilbage på den ene eller den anden måde.

”Det kan godt være, at nogle af de ting, de skar væk, kunne være til gavn for små og mellemstore virksomheder, og at de kommer tilbage på budgettet igen,” siger han og fortsætter:

”Vi vil lægge dem tilbage til de små og mellemstore virksomheder. Men fordi man ikke kan lægge en krone to steder samtidigt, skal jeg trække dem fra et andet sted.”

Regeringen vil skære udviklingsbistanden fra de nuværende 0,87 til 0,7 procent af BNI, som formentlig vil give en besparelse på ca. 2,5 mia. kr. De penge har Venstre lovet at bruge på blandt andet sundhed og ældre i Danmark.

EL kritiserer prioritering

Den prioritering møder kraftig kritik fra Enhedslisten.

”Når vi ved, at der kommer besparelser på omkring 2,5 milliarder kroner, vil øget støtte til erhvervslivet ramme andre områder, hvor det virkelig gør ondt,” siger udviklingsordfører Christian Juhl, der samtidig kritiserer erhvervsprogrammer for at være indirekte erhvervsstøtte.

Omvendt hilser Dansk Folkepartis udviklings- og erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, meldingen fra Kristian Jensen velkommen.

”Styrkede erhvervsredskaber hjælper Danmark til at eksportere mere og gør udviklingslandene mere selvhjulpne. Men vi må afvente ministerens endelige udspil. Det kan blive svært at opprioritere områder, når vi også skal spare milliarder,” siger han.

Regeringen forventes at fremlægge sit finansudspil med politiske prioriteringer i slutningen af september 2015.

Læs hele artiklen på Altinget: udvikling (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

,

Forrige artikel Mette Frederiksen håber på en VS-finanslov Mette Frederiksen håber på en VS-finanslov Næste artikel Dagpenge-anbefalinger kommer i oktober Dagpenge-anbefalinger kommer i oktober