Minister til demonstranter: I skal også spare

DEMONSTRATION: Tusindvis af demonstranter samles torsdag for at demonstrere mod besparelser på ungdomsuddannelserne. Det er dog kun rimeligt, at gymnasierne også tager del i den økonomiske opstramning, mener undervisningsminister Ellen Trane Nørby.

Torsdag eftermiddag mødes tusindvis af gymnasieelever til stor demonstration i både København og Aarhus. 

Årsagen er regeringens omdiskuterede omprioriteringsbidrag, der nu også rammer gymnasier  og erhvervsskoler, som derfor skal spare to procent om året frem til 2019. Men selv om eleverne på ungdomsuddannelserne er vrede og flere steder i landet har forladt undervisningen i protest, har undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) ikke tænkt sig at trække besparelserne tilbage.

Hun peger på, at dansk økonomi er presset, og uddannelsessektoren er blevet friholdt i en meget lang årrække, ligesom udgifterne til ungdomsuddannelserne er steget med 31 procent siden 2008.

"Derfor mener vi også, at vi er kommet til et punkt, hvor det er rimeligt, at uddannelserne tager del i den økonomiske opstramning, som de øvrige velfærdssektorer har gjort i mange år," siger Ellen Trane Nørby til Ritzau.

De bebudede besparelser er blevet kritiseret for, at de især vil ramme uddannelsesinstitutioner i yderområderne, som har faldende elevtal. Men det afviser Ellen Trane Nørby med begrundelsen, at regeringen øger det såkaldte grundtilskud, så det i mindre grad bliver antallet af studerende, der afgør økonomien for uddannelsesstederne.

Til torsdagens demonstrationer har mere end 20.000 gymnasieelever tilmeldt sig, og aktionen i København og Aarhus begynder klokken 16. Omkring 80 gymnasier i hele landet planlægger at nedlægge undervisningen, og der er sat busser ind til at bringe de studerende til de to byer.

Protestaktionerne er arrangeret af Uddannelsesalliancen, der er en sammenslutning af 22 organisationer. Omkring 40 organisationer bakker op om demonstrationen, der blandt andet tæller DGS og Gymnasieskolernes Lærerforening.

Forrige artikel Regeringen skrotter køreplan for grøn transport Regeringen skrotter køreplan for grøn transport Næste artikel Overblik:  Sådan fordeles forskningsmidlerne Overblik: Sådan fordeles forskningsmidlerne