Minister giver grønt lys: Verdens længste elkabel skal forbinde Danmark med briterne

ENERGI: Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) giver grønt lys til nyt elkabel mellem Danmark og Storbritannien. Kablet skal være 750 kilometer langt og bliver dermed verdens længste jævnstrømskabel. 

Danmark og England skal forbindes af et nyt 750 kilometer langt elkabel.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) har nemlig mandag godkendt det såkaldte Viking Link-kabel. Det nye kabel kan sende 1.400 megawatt over Nordsøen, hvilket svarer til cirka en tredjedel af det gennemsnitlige danske elforbrug. 

"Stærke el-forbindelser til udlandet er afgørende for en lille nation som Danmark. Vi får mulighed for at sælge vores strøm på et større marked, når vi har overskud af vedvarende energi. Samtidig får vi et større udbud af strøm til Danmark, når vinden ikke blæser og solen ikke skinner," lyder det fra Lars Chr. Lilleholt i en pressemeddelse.

Investering på 11 milliarder
Det samlede projekt, der også omfatter udvidelser af elnettet i Jylland og mod Tyskland, er en del af regeringens kommende energiudspil. Projekterne koster omkring 11 milliarder kroner og bliver dermed historiens største investering i dansk elinfrastruktur.

Det forventes, at ledningen til Storbritannien vil have en levetid på 40 år. I løbet af den tid vil investeringen ifølge ministeriets beregninger give et samfundsøkonomisk overskud på mellem 2,9 og 4,7 milliarder, fordi elprisen er højere i Storbritannien end i Danmark.

Men ifølge Enhedslistens energiordfører, Søren Egge Rasmussen, er afkastet af investeringen både for lille og for usikker:

"Forrentningen ligger på lige omkring én procent om året. Det vil jeg kalde en temmelig usikker forrentning. Der er ingen, der ved, hvordan behovet for import og eksport af el ser ud om bare tyve år. Så investeringen er kun sikker, fordi forbrugerne betaler for gildet," siger han til Altinget. 

Øger elpriserne 
Når briterne får adgang til danskproduceret strøm, øger det selvsagt efterspørgslen, og det kan ende med at betyde højere elpriser for danskerne.

Ifølge Energi-, Forsynings- og Klimaministeriets beregninger vil det betyde en årlig ekstraregning på mellem otte og 40 kroner eksklusiv moms for en almindelig husstand. For en mellemstor virksomhed vil det betyde merudgifter for mellem 20.000 og 100.000 kroner.

Men ifølge energiminister Lars Chr. Lilleholt vil regeringen i forhandlingerne af energiudspillet stå fast på, at regningen ikke ender hos danskerne:

"Regeringen vil sikre, at det kommende energiudspil fra regeringen samlet set, og inklusiv Viking Link, ikke gør det dyrere at være dansker eller at drive virksomhed i Danmark," lyder det fra ministeren i pressemeddelelsen. 

DI: Stor gevinst
I Dansk Industri er man begejstret over udsigten til et nyt elkabel til Storbritannien. 

"Med kablet åbner et helt nyt marked for elektricitet. Prisen på elektricitet er højere i Storbritannien end i Danmark. Derfor vil vi få en højere pris for vores grønne strøm, end vi kan få i dag. Det sænker behovet for støtte og styrker den grønne omstilling i Danmark," siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi, i en pressemeddelelse. 

Troels Ranis mener, at det nye kabel kan øge konkurrencen til gavn for den grønne omstilling:

"Med investeringer i nye kabler tager vi et vigtigt skridt mod et mere sammenhængende europæisk energisystem. Det vil skabe øget konkurrence og sikre en effektiv grøn omstilling, hvor vi kan integrere store mængder vedvarende energi," lyder det fra Troels Ranis.

Energinet.dk, der skal stå for projektet, tager sammen med den engelske pendant National Grid endelig beslutning om Viking Link i marts 2018. 

Forrige artikel Her kan en stemme på Dansk Folkeparti ende hos Radikale Her kan en stemme på Dansk Folkeparti ende hos Radikale Næste artikel Trepartsaftale får ros: Her er reaktionerne Trepartsaftale får ros: Her er reaktionerne