Mindeord om Karl Otto Meyer: En kæmpe er gået bort

En kæmpe er gået bort, men det er kampen ikke, skriver forhenværende medlem af Europa-Parlamentet Jens-Peter Bonde om afdøde mindretalsmand Karl Otto Meyer. 

Af Jens-Peter Bonde
Medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EF og siden Junibevægelsen (1979-2008)

Det danske mindretals mangeårige repræsentant i Landdagen i Kiel Karl Otto Meyer er gået bort. Han repræsenterede ikke blot mindretallets kulturelle interesser, men blandede sig også i den tyske politik med sit mandat som folkevalgt.

Han samarbejdede med sine tyske kolleger og så dem ikke som fjender. Han så dem som partnere, som også Hans Peter Hanssen gjorde det, da han repræsenterede det besatte Nordslesvig i den tyske rigsdag før genforeningen i 1920.

De to blev mine sønderjyske helte. Karl Ottos virke i Kiel blev et ideal for mig i Bruxelles og Strasbourg. Han blev også en god ven.

Det blev derfor en glædens og gensynets dag, da jeg den 14. november 2003 kunne overrække Markus Lauesen prisen til Karl Otto Meyer fra talerstolen under et karakteristisk maleri af Hans Peter Hanssen på ”Folkehjem” i Aabenraa:

”Som sin store forgænger har Karl Otto Meyer været kritiseret for sin politik. Men fremtidens historikere vil give Karl Otto Meyer den samme ærefulde plads, som historiebøgerne nu giver H.P. Hanssen, sagde Bonde."

Det skrev den lokale avis.

Karl Otto var EU-modstander og støttede både Folkebevægelsen og JuniBevægelsen. Han var ikke anti-EU, men pro-demokrati -– en konstruktiv kritiker. Men han var samtidig bredt respekteret i Danmark og med til at sikre mindretallets parti en nøglerolle i Kiel, nu med afløseren Anke Spoorendunk som justits-, kultur- og Europaminister for koalitionsregeringen med SPD.

En kæmpe er gået bort, det er kampen ikke.

Forrige artikel Finansrådet har fundet den sidste nye direktør Næste artikel Tre kommuner etablerer veteranråd