Mindeord om en af Danmarks store, stilfærdige sønner

DØDSFALD: Fhv. budgetchef i Finansministeriet, cand.jur. Karsten Olsen er død, 80 år gammel. "En af Danmarks store, omend stilfærdige sønner," mindes ven.

Allerede som nybagt jurist i 1955 blev Karsten Olsen ansat i Finansministeriet, hvor han sluttede den formelle embedsmands-karriere i 1997 som kommitteret.

Karsten Olsen, der var kommandør af Dannebrog, har bl.a. været formand for Danmarks Hypotekbank.

Han bisættes onsdag 10. november kl. 13.00 fra Jægersborg Kirke, oplyser familien.

Stor, stilfærdig søn
Karsten Olsens barndomskammerat og studiefælle, direktør og cand.jur. Rudolf Bier, Skodsborg, skriver mindeord:

"Med Karsten Olsen har Danmark mistet en af sine store, omend stilfærdige sønner.

I næsten 45 år var han en af ankermændene bag Danmarks økonomiske politik, og han nåede at tjene under 10-12 finansministre. Årets finanslov var hans hjemmebane, og kun de færreste bevillinger gik igennem uden at have passeret hans skrivebord.

For sine yngre medarbejdere var han et forbillede, og hos ham lagde mange af hans "disciple" grunden til senere succes i administration eller det store erhvervsliv.

Også udenfor de røde mure gjorde han sig gældende. På Forvaltningshøjskolen, i Nationalbankens repræsentantskab, i talrige udvalg mv.

Allerede i skoleårene på Østre Borgerdyd var han klassens dygtigste, en positition han holdt uantastet livet igennem. Han blev skolens overpræfekt, studenterrådsformand, fik den højeste juridiske embedseksamen - i hvert fald blandt os, der boede på Studentergården - og kom først ind i det statistiske departement, dengang til 2,34 kroner i timen.

Men han tog revanche lidt senere i sin tilværelse, ikke mindst gennem ægteskab med sin første og tidligt afdøde kone, Annelise Ankerstjerne. De fik to børn, Anette og Henrik. Sidstnævnte er gået i faderens fodspor som afdelingschef i Integrationsministeriet. Siden blev Karsten Olsen gift med Lise Gammeltoft, indretningsarkitekt og smykkekunstner, med hvem han fik over 30 indholdsrige år.

Karsten Olsen og jeg var klassekammerater og forblev venner i 63 år. Så tidligt som i 1948 var vi sammen i Rom, nogle år senere i Paris, og venskabet udviklede sig stabilt og ubrudt. Han anskuede verden lidt oppefra, ikke helt uberettiget, og bag det stilfærdige ydre var han positivt iagttagende og samtidig kritisk bedømmende. Humor og ironi, måske også lettere indre oprør, var andre kendetegn.

De sidste år i Holmegårdsparken var ikke lette, omend Karsten Olsen blev enestående hjulpet af Lise og et omsorgsfuldt plejepersonale. Det er kun få dage siden, jeg besøgte ham, og selv om han var fysisk svækket, var han mentalt i fin form, interesseret og interessant.

Danmark har mistet en klog søn, en ægte Kommandør af Dannebrog, som vi allesammen, familie og venner, satte uendelig pris på."

Forrige artikel Løkkes tale ved Global Green Growth Løkkes tale ved Global Green Growth Næste artikel Ole Ryborg bliver ny EU-korrespondent for DR