Miljøstyrelsen finder pesticider i grundvandet, der kan være skadelige for små børn

Miljøministerens massescreening af grundvandet peger på nye fund af pesticider over grænseværdien. I nogle tilfælde er fundene så store, at det kan være skadeligt for mindre børn. Nu skal kommuner og vandselskaber undersøge, om det også findes i drikkevandet (opdateret).

Opdatering: Miljøstyrelsen har 4. maj 2022 revurderet, hvor meget børn kan tåle af, og de nye fund er ikke skadelige

Der er nok engang fundet nye pesticidstoffer i det danske grundvand, som egentlig ikke skulle være der.

Og denne gang er enkelte fund i så høje koncentrationer, at det kan være sundhedsskadeligt for små børn at drikke.

Det meddeler miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse.

”Det er meget bekymrende, at massescreeningen igen viser, at der er fundet rester af sprøjtemidler i vores grundvand,” siger hun.

Miljøstyrelsen har gennem flere år gennemført en screening af det danske grundvand. Den kom i stand efter en stribe store fund af skadelige stoffer i både grundvand og drikkevand. Fund, som nogen steder har skabt store udfordringer for drikkevandsforsyningen.

Og torsdag kunne miljøministeren meddele, at man med massescreeningen har gjort nye fund af pesticidrester over grænseværdien. Der er tale om tre rester fra landbrugets sprøjtemidler, som ikke har været tilladt i Danmark i over ti år. To af stofferne (LM5 og LM6) stammer fra ukrudtsmidlet terbuthylazin, som har været anvendt i Danmark fra 1973 til 2008.

LM5 er påvist i 16 ud af i alt 250 grundvandsindtag – heraf syv over den politisk fastsatte grænseværdi (kravværdien) på 0,1 mikrogram per liter. LM6 er påvist i 18 indtag, hvor syv er over grænseværdien.

DTU har vurderet næsten alle fund til at være acceptable ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv, men to fund af LM6 er så høje, at de for små børn overstiger, hvad der er sundhedsmæssigt acceptabelt. Om det reelt vil være skadeligt for børn er dog usikkert, da man har begrænset viden om sundhedseffekterne, oplyser Miljøministeriet til Altinget.

Herfra lyder det også, at usikkerheden gør, at det beregnede niveau for, hvad små børn kan tåle er lavet konservativt.

Kritik fra Rigsrevisionen
Rigsrevisionen kritiserede i 2019 Miljøministeriet i hårde vendinger for ikke at have godt nok styr på beskyttelsen af grundvandet. Her langede man blandt andet ud efter, at grundvandet ikke blev overvåget for netop LM5 og LM6. Så sent som i januar 2022 påtalte statsrevisorerne, at man i ministeriet fortsat ikke havde fået styr undersøgt de to stoffer, der nu viser sig i grundvandet.

Der tredje stof har det mundrette navn R471811, og er et nedbrydningsprodukt fra svampemidlet Chlorothalonil, der er blevet brugt i landbruget frem til år 2000. Der er gjort 28 fund af det stof i de 250 indtag – hvor ni er over grænseværdien. Ingen af fundene udgør en sundhedsrisiko for børn eller voksne.

Miljøstyrelsen har på den baggrund af de nye fund bedt vandforsyninger om at undersøge for stofferne fremover. Og de kommuner (og nabokommuner) hvor der nu er gjort fund har modtaget et brev fra Miljøstyrelsen om at undersøge sagen hurtigst muligt.

Det drejer sig om i alt 17 kommuner. De to fund med høje koncentrationer er sket i Holbæk og Varde.

Vandselskaber: Brug for bedre beskyttelse
I Vandselskabernes brancheorganisation, Danva, udtrykker direktør Carl-Emil Larsen bekymring for de nye fund.

”Det er altid alvorligt, når vandselskaberne skal forholde sig til nye stoffer i grundvandet. Vandselskaberne har ansvaret for, at drikkevandet overholder de gældende krav. Nye fund af sprøjtemidler og kemikalier i grundvandet må ikke påvirke kvaliteten af drikkevandet,” siger han i en pressemeddelelse.

Ifølge Carl-Emil Larsen kalder situationen på bedre beskyttelse af grundvandet.

”De nye fund understreger vigtigheden af, at arealer med grundvand, der bruges til drikkevandsproduktion beskyttes helt. Vi ser endnu engang, at mere viden giver flere udfordringer. Så lad os understrege at drikkevandsproduktionen og sprøjtemidler skal holdes adskilt,” siger han.

Miljøministeriet forventer at offentliggøre resultatet af den samlede massescreening af grundvandet inden udgangen af marts.

Forrige artikel Pelle Dragsted vil i Folketinget igen Pelle Dragsted vil i Folketinget igen Næste artikel Overblik: Regeringen og KL indgår aftale om modtagelse af ukrainske flygtninge Overblik: Regeringen og KL indgår aftale om modtagelse af ukrainske flygtninge