Mette F. gav spank til Radikale

Mette Frederiksen taler i Odense 1. maj 2017. 

ANALYSE: Kampen mod uligheden dominerede 1. maj-talerne fra venstrefløjens partiledere, men der blev også plads til hånlige bemærkninger til både Radikale Venstre og LA's Ole Birk Olesen. Mette Frederiksen lagde afstand til kontroversielt asylforslag fra Sass.

Den socialdemokratiske leder Mette Frederiksen valgte at bruge sin 1. maj-tale til en modoffensiv efter Radikale Venstres intense flirt med Kristian Jensen (V).

Angrebet kan ses som et humoristisk indpakket varsel om, hvad der venter Radikale Venstre i en valgkamp, hvis partiet ikke med sikkerhed bakker om en socialdemokratisk regering.

”Man skal passe på med at blande kærlighed og politik. Bare se på de radikale,” lød det fra Mette Frederiksen, der fortsatte:

”Nu har de kastet deres kærlighed på Kristian Jensen. Manden, der ikke alene har været hård mod vores skattemyndigheder. Han har også bragt udviklingsbistanden ned til det laveste niveau i 30 år. Sparet millioner af kroner på uddannelse og foreslår store besparelser rundt omkring i kommunerne. Altså på folkeskolen, daginstitutionerne og på ældreområdet.”

Efter med omhu at have opridset alle de områder, hvor Kristian Jensens politik gør mest ondt på radikale vælgere, tilføjede S-formanden:

”Hvis det er kærlighed for de radikale, så er det da vist noget, der egner sig til Fifty Shades.”

S-lederen brugte tilmed den radikale begejstring for Kristian Jensen til at legitimere sin egen flirt med DF-formand Kristian Thulesen Dahl. For hun sluttede:

”Nej, så hellere solide venskaber med flere. Til højre og venstre. Og det er altså, som om Dansk Folkeparti træffer nogle bedre beslutninger, når der er en socialdemokrat lige ved siden af.”

Balancegang
Ellers var Mette Frederiksens tale domineret af 1. maj-klassikere som kritik af offentlige nedskæringer, af regeringens planer om endnu engang at hæve pensionsalderen – og ikke mindst kampen mod ulighed.

Alle emner skulle dog håndteres med en vis omhu, da der også var stigende ulighed og foregik massive nedskæringer i kommunerne under Thorning-regeringen, hvor Mette Frederiksen selv var minister.

Mette Frederiksen understregede da også, at hun ”ikke lover guld og grønne skove”, og at der også under hendes lederskab af landet ”vil være hårde prioriteringer”.

Ikke desto mindre er S-lederens understregning af kampen mod ulighed vigtig 1. maj, fordi det aktuelt er et element, der binder partier som S, SF og Enhedslisten sammen. Ja, faktisk helt afgørende for Enhedslistens støtte til en socialdemokratisk regering.

Sass skabte røre
Udlændingepolitikken fyldte meget lidt i S-formandens 1. maj-tale, hvor hun nøjedes med at bakke op om en stram udlændingepolitik, samtidig med hun lagde klar afstand til integrationsminister Inger Støjbergs (V) famøse kagestunt.

Til gengæld sørgede den socialdemokratiske gruppeformand Henrik Sass Larsen for, at udlændingepolitikken alligevel fik massiv omtale denne 1. maj. I sin tale i Borup roste Sass asylmodellerne fra Canada og Australien, og han ser gerne den australske model indført i Danmark.

Den australske model er sine steder meget kontroversiel, fordi Australien slet ikke modtager spontane asylansøgere, men sender dem videre til en lille stillehavsø.

Det er et forslag, der er en rød klud for store dele af det parlamentariske grundlag for en S-regering, og Mette Frederiksen lagde få timer senere afstand til Sass.

Hånede LA
SF-formand Pia Olsen Dyhr havde et konkret forslag med, der var som designet til arbejderbevægelsens kampdag.

SF-formanden ønsker, at retten til at trække bidrag fra i skat til de såkaldte gule fagforeninger skal afskaffes. Til gengæld skal det være billigere at være medlem af en klassisk fagforening.

Den slags forslag er sikre vindere 1. maj.

Men Pia Olsen Dyhr startede sin tale med at komme et vognlæs salt i Liberal Alliances svidende sår efter de første måneder i regering:

”Jeg vil godt rette en stor ros til vores nye strammerminister. Én, der tør sætte foden ned. Én, der tør sige klart nej, når det bliver for udansk. Ja, jeg taler naturligvis om Ole Birk Olesen,” lød det fra SF-formanden, der med drivende sarkasme fortsatte:

”Ole Birk har som bekendt givet dødsstødet til kørselstjensten Uber. Og har sagt klokkeklart nej til unfair konkurrence. Nej til undergravning af danske løn- og arbejdsforhold og nej til systematisk snyd med skat. Så her på arbejdernes internationale kampdag vil jeg gerne sige en særlig tak til Ole Birk Olesen og Liberal Alliance for den opstramning. Skal vi ikke give dem en hånd?”

Skippers første tale
Det var første gang, Enhedslistens Pernille Skipper talte som politisk ordfører – og reel partileder – på en 1. maj.

For Skipper var det kampen mod social dumping, stigende ulighed og nedskæringer i det offentlige, der dominerede. Meget på linje med lederne fra S og SF.

Men der blev dog også plads til et enkelt svirp mod de to partiers optræden i Thorning-regeringen:

”Desværre er det ikke kun højrefløjens politik, der har skabt fattigdom og mere utryghed for almindelige mennesker. Det gjorde socialdemokraterne, SF og de radikale også, da de havde regeringsmagten.”

Skipper fortsatte:

”De satte kontanthjælpen ned for de unge. De lavede en reform af førtidspensionen, der har efterladt mange i en desperat situation. De lavede en skattereform, der tog fra pensionister, syge og arbejdsløse for at dele ud til dem, der i forvejen har mest.”

Hvorefter Pernille Skipper opfordrede de tre partier til klart at sige, at disse reformer vil blive rullet tilbage.

Det er der absolut intet, der tyder på, men Skippers slag med halen er en oplagt profilering for Enhedslisten en 1. maj, hvor der fortsat er mange, der har hylekoncerterne mod Thorning-regeringens ministre i frisk erindring.

Forrige artikel Her er Mette Frederiksens tale ved 1. maj Her er Mette Frederiksens tale ved 1. maj Næste artikel Det sagde Pia, Pernille, Mette og Lizette på 1. maj Det sagde Pia, Pernille, Mette og Lizette på 1. maj