Mere end hver tredje vælger overvejer SF

NYHED: SF's vælgerpotentiale er næsten 36 procent, men yderligere fremgang risikerer at blive kannibalisme over for Socialdemokraterne.

Der er en god og dårlig nyhed til det jubilerende og for tiden så fremgangsrige SF:

Den gode nyhed er, at partiet langtfra har udtømt sit potentiale: Mens SF fik 13 procent ved sidste valg, overvejer yderligere 23 procent at stemme SF ved det kommende valg.

Den dårlige nyhed er derimod, at stort set kun de vælgere, der i forvejen stemmer på oppositionen, har SF med i tankerne. For SF har meget lille tiltrækning på VKO-vælgerne.

Kan forstyrre Thornings nattesøvn
Resultatet fremgår af en meningsmåling udført af A&B Analyse for Altinget.dk. Blandt vælgerne som helhed vil 35,8 procent overveje at stemme SF ved det kommende valg, mens 57,9 procent ikke under ingen omstændigheder vil overveje at give Søvndal og co. deres stemme.

Netto-resultatet kan SF ikke være utilfreds med, men undertallene er uheldige for partiet. For det styrker næppe alliancen med S, at over halvdelen af Thornings vælgere overvejer at stemme på SF i stedet.

S-SF minder om V og K
"Der er en ret stor vælgergruppe, der nu ser SF som et alternativ til Socialdemokraterne. Lidt i stil med vælgere, der både kan stemme V og K. Det er en anden situation end tidligere, hvor der var mange socialdemokrater, der aldrig kunne drømme om at stemme SF," vurderer professor Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet.

DF-fortet holder 
Tidligere målinger har tydet på, at SF kunne nappe en - mindre men afgørende - del af Dansk Folkepartis vælgere. Men undersøgelsen tyder på, at SF har hentet, hvad der var at komme efter der: Kun 4,3 procent af DF's nuværende vælgere er parat til at overveje SF som alternativ:

"Der er ikke ret meget at komme efter der. Både Socialdemokraterne og SF mistede tidligere mange vælgere til Dansk Folkeparti, men de har vist sig svære at få tilbage igen," siger Jørgen Goul Andersen og tilføjer: 

"Selvfølgelig kan det være vigtigt, hvis SF kan hente bare et par mandater fra VKO, men generelt vil Socialdemokraterne have bedre muligheder for at hente stemmer fra DF."

Støtte fra unge, kvinder og fattige
Knap hver anden vælger under 30 år overvejer at stemme SF næste gang, men tallet falder til 31 procent blandt de 30-39 årige. SF har også større tiltrækning på kvinder end mænd: 40 procent af kvinderne overvejer SF, mens kun 32 procent af mændene gør det.

SF har størst potentiale i de husstande, hvor den årlige husstandsindkomst er under 300.000 kr. 

Meningsmålingen fra A&B Analyse er udført på nettet på basis af et repræsentativt udsnit af vælgerne.

Forrige artikel Speciallæge: Liberalisering vil sikre flere læger Næste artikel VU og KU ryster posen VU og KU ryster posen