Magistrene har spurgt medlemmerne: Regeringens opholdskrav vil få forskere til at blive hjemme

REGLER: Forskere vil overveje at blive hjemme, hvis regeringen efter planen indfører det aftalte opholdskrav – og det gælder særligt ph.d.er. Det konkluderer en undersøgelse fra Magistrenes A-kasse. 

"Tusindvis af forskere og andre højtuddannede danskere vil nu være tilbageholdende med at rejse ud for at blive klogere. Det er ikke bare en stor begrænsning for den enkelte, men et kæmpe tab for Danmark.”

Sådan siger formand for Magistrenes A-kasse, Per Clausen, på baggrund af en undersøgelse, som A-kassen har gennemført hos sine medlemmer om betydningen af det opholdskrav, som regeringen er blevet enige med Dansk Folkeparti om at indføre for at have ret til dagpenge. 

I A-kassens undersøgelse svarer cirka 70 procent, at de i høj eller nogen grad vil undlade at rejse uden for EØS-området, hvis det nye opholdskrav bliver til lov. For ph.d.er er tallet 81 procent, som vil vælge at blive hjemme. 

Opholdskravet kommer til at betyde, at for at have ret til eksempelvis dagpenge skal man have opholdt sig Danmark i syv ud af de sidste otte år for at have ret til dagpenge.

Vil særligt ramme forskere 
Og det vil få konsekvenser for især ph.d'er og forskere, vurderer Magistrenes A-kasse.

Undersøgelsen konkluderer således, "at det er meget tydeligt ved gennemlæsning af kommentarerne, at de nye regler især vil blive et problem for medlemmer, der er interesserede i en forskerkarriere (eller er gift med en forsker).

I forbindelse med undersøgelsen har det været muligt at lave fritekstbesvarelser, og her kalder et af medlemmerne eksempelvis den nye lovgivning for en katastrofe for unge forskere.

”Det er en katastrofe for unge forskere. Vi kan ikke få bevillinger til postdoc, medmindre vi planlægger et længere udlandsophold på typisk 1-3 år. Men nu kan vi ikke få et sikkerhedsnet i en branche, der er benhård i konkurrencen om stillinger og uden faste stillinger,” skriver det anonyme medlem ifølge Magistrenes A-kasse.

Et andet medlem er flyttet til USA med sin famile for at forske og dygtiggøre sig og afviser nu at vende hjem, ifølge undersøgelsen. 

”Det var meningen, at jeg skulle arbejde herovre i fire år, og at min familie skulle være her i en del af den periode, og at vi efterfølgende skulle rejse tilbage til DK. Det tør jeg ikke længere, da vi alle ville miste vores sociale rettigheder,” skriver forskeren ifølge Magistrenes A-kasse. 

Altinget har ikke verificeret undersøgelsen, men gengiver konklusionerne på baggrund af en pressemeddelelse og et dokument fra undersøgelsen, som beskriver hovedkonklusionerne, begge fra Magistrenes A-kasse.

Forrige artikel Her er de otte anbefalinger til regeringen om nye regler for magtanvendelse Her er de otte anbefalinger til regeringen om nye regler for magtanvendelse Næste artikel DF og S klar til at tage støtten fra muslimske friskoler DF og S klar til at tage støtten fra muslimske friskoler