Macron satser på Europa og genvalg, men hvad vil de franske vælgere?

”Og ét, og to, og fem år mere!” Sådan råber den afgående præsidents tilhængere forud for første runde i Frankrigs valg på søndag. Men hvad nu hvis nationalisten Le Pen kan slå ham på stregen? Podcasten ser på den franske slutspurt og betydningen for Europa.

Søndag er en skæbnedag for Frankrig og potentielt også for europæisk politik, når millioner af franske vælgere går til urnerne i første runde af landets præsidentvalg.

Ikke siden den borgerlige leder Jacques Chiracs genvalg for 20 år siden har en fransk præsident haft held til at sidde i to valgperioder, sådan som Emmanuel Macron nu satser på at gøre.

”Ingen skal få os til at gå baglæns – vi er her nu, i dette øjeblik martret af krigens alvor, for at minde om at Frankrig stadig har noget at sige til verden,” råbte Macron til et publikum på over 30.000 mennesker i arenaen La Défense sidste weekend.

Men faktisk var der plads til mange flere tilhængere, som ikke mødte op i den parisiske forstad for at se den præsident, der indtog Frankrigs fragmenterede politiske landskab som en socialliberal nyskabelse for fem år siden.

”Macron var den offensive i 2017. Nu skal han forsvare det, der er sket i løbet af hans præsidentperiode på de fem år,” siger Danmarks tidligere ambassadør i Paris, Kirsten Malling Biering, i ugens europæiske podcast fra Bruxelles.

Her i slutspurten for en meget usædvanlig valgkamp, påvirket af først pandemien og siden krigen i Ukraine, fokuserer podcasten på franskmændenes valg og dets betydning for resten af Europa.

Podcastvært Thomas Lauritzen har interviewet Kirsten Biering, som ikke tør afvise, at nationalistlederen Marine Le Pen har en reel mulighed for at slå Emmanuel Macron denne gang.

”Det er mere end teoretisk muligt. Jeg ville personligt tro, at i sidste ende så bliver det nok Macron. Men det bliver i givet fald med en margen, som er foruroligende lille,” siger Biering om anden runde af valget, der finder sted 24. april.

Hør hvorfor i den nye udgave Europa-podcasten, hvor værten Thomas Lauritzen analyserer de mulige konsekvenser sammen med EU-redaktør Rikke Albrechtsen.

Altingets korrespondenter taler også om en anden nationalist, Ungarns regeringsleder Viktor Orban, der lige er blevet genvalgt. En mand, der er gode venner med både Marine Le Pen og Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Forrige artikel Kan nye forsvarsmilliarder fastholde kvinderne? Kan nye forsvarsmilliarder fastholde kvinderne? Næste artikel #dkpol: Hvorfor havner ja-siden altid i problemer? Jakob Nielsen har et bud #dkpol: Hvorfor havner ja-siden altid i problemer? Jakob Nielsen har et bud