Måling: Regeringens vælgere siger nej til højere pensionsalder

PENSIONSREFORM: Blandt alle vælgergrupper er der flertal imod en forhøjelse af pensionsalderen. Og det uanset om provenuet fra den senere tilbagetrækning bruges til velfærd eller skattelettelser.

Forslaget om en ny pensionsreform bliver hårdhændet afvist af vælgerne, uanset om de stemmer borgerligt eller ægte rødt.   

Vælgere fra regeringspartierne siger klart nej til at hæve pensionsalderen, hvis pengene går til skattelettelser. Går de ekstra penge i stedet til mere velfærd, er der lidt flere borgerlige, der vil acceptere en senere tilbagetrækning. Men også her er tilhængerne i mindretal.

Tallene stammer fra en ny Norstat-undersøgelse udført for Altinget, og den understreger, at statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) plan om at hæve pensionsalderen er helt enestående upopulær i befolkningen. En så entydig holdning blandt vælgerne er sjældent set i meningsmålinger.

I Norstat-målingen er respondenterne først spurgt til, om de er tilhængere af en højere pensionsalder, hvis pengene herfra er øremærket til velfærd. Her er 22 procent for en højere pensionsalder, mens præcis tre gange så mange, 66 procent, er imod.

LA-vælgerne står af
I Liberal Alliance vil man bruge de fleste af pengene fra en højere pensionsalder til skattelettelser. Men den idé synes vælgerne endnu mindre om: Kun 12 procent er tilhængere af en højere pensionsalder, hvis de ekstra penge i statskassen bliver øremærket til skattelettelser. 77 procent er imod.

Blandt venstrefløjens vælgere er der astronomiske flertal imod denne model, og det samme gælder DF-vælgerne. Vælgere fra Venstre og Konservative afviser ligeledes skattelettelser i bytte for en højere pensionsalder.

I betragtning af at skattelettelser er Liberal Alliances absolutte topprioritet, er tallene for partiets vælgere decideret opsigtsvækkende. Kun 30 procent af LA-vælgere vil gå med til en højere pensionsalder for at få skattelettelser. 61 procent af LA-vælgerne siger nej.

LA's finansordfører Joachim B. Olsen mener, at de færreste vælgere tager højde for den forventede forbedring af middellevetid og helbred.

”Det er ikke rimeligt, at nogle aldersklasser kan få en meget længere tid på pension end både dem, der kom før – og dem, der kommer efter. Hvis det blev bedre belyst, er jeg sikker på, at tilslutningen til en pensionsreform ville være meget større,” siger Joachim B. Olsen.

Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

 

Forrige artikel Det sker i EU: Topmøde om migration og forhandlinger om fri roaming Det sker i EU: Topmøde om migration og forhandlinger om fri roaming Næste artikel Sophie Løhde vil rydde op i statens it-systemer Sophie Løhde vil rydde op i statens it-systemer