Lokalpolitikere er pressede: Mange overvejer at stoppe

RUNDSPØRGE: En meget stor andel af kommunalpolitikerne føler, at deres engagement i lokalpolitik går ud over familien, arbejdet og dem selv, viser rundspørge. Fire ud af ti overvejer ligefrem, om det er tiden værd.

Kalendergymnastik og travlhed i hverdagen er et vilkår for de fleste familier.

Men skal familieliv og arbejdsliv også kombineres med et omfattende lokalpolitisk engagement, så begynder det for alvor at blive svært at få alle ender til at mødes.

Det viser en rundspørge, Altinget har gennemført blandt landets godt 2.450 kommunale politikere. Ud af de over 1.100 lokalpolitikere, der har svaret, erklærer over to-tredjedele sig enige i, at deres politiske arbejde belaster familielivet.

”Ind imellem dukker den dårlige samvittighed op, når man igen ikke har været hjemme sammen med børnene i de vigtige øjeblikke som under aftensmaden, og når der puttes,” siger Jesper Bitsch Bierbaum, der er medlem af kommunalbestyrelsen i Haderslev for Venstre.

For Jonas Paludan (EL) fra Roskilde har arbejdspresset som lokalpolitiker været ”ekstremt svært” at få til at gå op med rollen som familiefar. Det i en grad, så han helt har overvejet at droppe politik.

”Løsningen er blevet, at jeg stiller op igen som nummer fire på listen. Sidst var spidskandidat. Jeg er nødt til at være sikker på, at der er nogen foran mig, der kan trække mere end mig,” siger han.

I tvivl om det er indsatsen værd
Jonas Paludan er ikke den eneste, som helt har overvejet, om det lokalpolitiske arbejde virkelig er tiden og omkostningerne værd. 4 ud af 10 svarer, at de også jævnligt har tænkt det samme.

 

I Rudersdal har venstrepolitikeren Anika Reé valgt at vinke farvel til sit faste job til fordel for sit politiske virke.

Med to mindre børn og et krævende job var det ikke længere muligt at få det hele til at gå op.

”Jeg måtte vælge, om jeg gerne ville tjene penge, eller om jeg ville følge mit hjerte og prøve at få noget indflydelse ved at være med i kommunalpolitik,” siger Anika Reé. 

Hun blev valgt ind for første gang ved valget i 2013 og klarede de første år med fuldtidsjob ved siden af. Men da hun fik barn nummer to, blev hun nødt til at tage sine prioriteringer op til fornyet overvejelse.

”Jeg har prøvet, hvordan det er at hænge i den der klokkestreng og skulle hente, bringe og nå hjem og sætte noget på komfuret, inden jeg igen skulle ud af døren for at gå til møde i byrådet. Det ville slet ikke hænge sammen med to børn,” siger hun.

Læs hele artiklen på Altinget: kommunal (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

 

Forrige artikel Sådan vil regeringen fordele satspuljen Sådan vil regeringen fordele satspuljen Næste artikel Dagens overblik: 3 nedslag i Løkkes åbningstale Dagens overblik: 3 nedslag i Løkkes åbningstale