Løkke skal overgå Nyrup-comeback

VALG: Det kræver et comeback af dimensioner, hvis Lars Løkke Rasmussen stadig er statsminister efter valget den 15. september. Selv en kopi af Nyrups berømte fremgang under valgkampen i '98 vil ikke være nok.

Statsminister Lars Løkkes Rasmussen (V) går til valg med ryggen mod muren, hvor en sejr kræver en historisk uset vælgervandring væk fra forhåndsfavoritten.

En gennemgang af Altingets kvalitetsvejede gennemsnit viser således, at det berømte comeback, som den tidligere socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen leverede i 1998, skal mere end bare gentages, hvis Lars Løkke Rasmussen skal genvælges som landets statsminister (se tabel i bunden).

Så det ser ikke lyst ud for den nuværende statsminister, der fredag udskrev valg med en opbakning blandt 46,5 procent af stemmerne. Rød blok kan omvendt mønstre 53,1 procent.

Nyrup-comeback ikke nok
I 1998 begyndte valgkampen med, at Nyrup kunne mønstre opbakning blandt 47,5 af de danske vælgere. Men under valgkampen begyndte statsministerens blok at hente ind på udfordreren, Venstres formand, Uffe Ellemann-Jensen. Rød blok hentede således 2,6 procentpoint i ugerne under valgkampen, og fik med 50,1 procent af stemmerne lige nøjagtig sikret sejren til Nyrup.

Men ikke engang en lignende vælgervandring over blokkene vil være nok for Lars Løkke Rasmussen, som skal bruge en fremgang på mindst 3,5 procentpoint. Ellers ender Helle Thorning-Schmidt (S) i Statsministeriet.

Dårligere udgangspunkt i 2001
Målingerne siden 1990 viser desuden, at ingen statsministerkandidat har været så langt bagud som Lars Løkke Rasmussen ved valgudskrivelsen uden også at have tabt valget.

Faktisk er opbakningen til Løkke den næstlaveste til en siddende statsminister ved valgudskrivelse siden 1990. Også her er Poul Nyrup Rasmussen inde i billedet, da han som statsminister ved valget i 2001 kun havde 45,8 procent af danskerne bag sig. Senere tabte han med et brag til Venstres formand Anders Fogh Rasmussen.

Fogh havde langt bedre odds
Gennemgangen af målinger viser en tendens til, at det er svært at få magten til at tippe. Siden Poul Schlüters (K) genvalg i 1990 har forhåndsfavoritten vundet valget fem ud af seks gange.

Ser vi på perioden, hvor Anders Fogh Rasmussen var statsminister, havde han langt bedre odds end sin efterfølger Lars Løkke Rasmussen. I 2001 var Fogh, som udfordrer, den største forhåndsfavorit siden 1990, hvor Helle Thorning-Schmidt (S) ved dette valg er den næststørste.

Men også ved Foghs genvalg i 2005 og 2007 havde blå blok bag den siddende statsminister et markant flertal på henholdsvis 52,7 og 53 procent, da valget blev udskrevet.

Forrige artikel De genopstiller ikke Næste artikel De fik mest taletid De fik mest taletid