Løkke hjælper Merkel: Vil indgå aftale om udveksling af registrerede asylansøgere

TOPMØDE: Den tyske kansler er på jagt efter aftaler, der kan gøre det nemmere for Tyskland at udsende asylansøgere, der allerede er registreret i andre EU-lande. Løkke er positiv.

BRUXELLES: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) rækker den tyske kansler Angela Merkel en hjælpende hånd forud for et højpolitisk EU-topmøde torsdag.

Merkel kommer til Bruxelles med et mål om at få så mange EU-lande som muligt til at indgå aftaler, der kan gøre det nemmere og mere gnidningsfrit for Tyskland at udsende asylansøgere registreret i et andet EU-land.

Det er et krav fra hendes egen indenrigsminister, Horst Seehofer, der er leder af Merkels søsterparti, CSU.

Seehofer har truet med at bruge sine ministerbeføjelser til mod kanslerens vilje at lukke grænserne mod Østrig i Bayern, hvis ikke der kommer bedre kontrol med de vandrende asylansøgere, der ifølge EU-reglerne skal asylbehandles i det land, de først ankommer til i Unionen.

Det kan bringe både den tyske regering og hele Schengensamarbejdet i fare.

EU-reglerne giver mulighed for at indgå aftaler landene imellem, der kan lette de administrative procedurer omkring sådanne udsendelser. Merkel har allerede fået tilsagn fra blandt andre Grækenland, Spanien og Frankrig om, at de er villige til at gøre processen mere smidig.

Dansk håndsrækning
Også den danske statsminister er åben for at se på, om processen kan strømlines mellem de danske og tyske myndigheder.

“Vi har aftalt, at vi ser på, om der er nogle procedurer, der kan strammes op. Om vi kan give den maskine lidt olie,” siger Lars Løkke Rasmussen (V).

Statsministeren gør dog klart, at det skal ses mere som en gestus, end som noget der får den store betydning, i og med at Danmark og Tyskland allerede i dag har et udmærket samarbejde om at udveksle registrerede asylansøgere.

“Det handler nok om at sende et signal i tysk indenrigspolitik. For det, det handler om, er at få lavet en samlet strategi omkring håndteringen af det her problem,” siger Lars Løkke Rasmussen med henvisning til topmødets helt store tema, nemlig styrkelsen af Unionens ydre grænser.

Centre i Afrika
Her bliver et helt centralt punkt på mødet idéen om at oprette opsamlingscentre i lande uden for EU.

Her skal migranter på vej over Middelhavet mod Europa kunne sættes af og få behandlet deres sag, inden de når Europas kyster, for at gøre det så uattraktivt som muligt at sætte sig i bådene.

Hvordan det rent praktisk skal fungere, er endnu ikke blevet meldt ud. Der er heller ikke noget tredjeland, der har tilkendegivet, at det er interesseret i at huse et sådant center.

På trods af uklarhederne bakker Lars Løkke Rasmussen fuldt op om idéen.

“Jeg tror bestemt, at der tegner sig en klar enighed omkring det her perspektiv. Så skal det omsættes til handling, og der er masser af praktiske, juridiske og økonomiske udfordringer. Men det går i den rigtige retning,” siger statsministeren.

Samtidig skal der ydes mere bistand til blandt andet Nordafrika gennem EU's Afrika-fond. En fond, som regeringen netop har meddelt, at den vil skyde yderligere 75 millioner kroner ind i.

Hårde drenge
Italien er et af de EU-lande, hvor flest migranter, der stævner ud fra Nordafrika, kommer til.

Den nye regering i landet er fast besluttet på, at det problem skal løses hurtigst muligt. Derfor var det en kontant melding fra premierminister Giuseppe Conte, der mødte journalisterne i Bruxelles.

Han taler om et muligt veto af den endelige aftale om migration, hvis ikke Italien bliver tilstrækkeligt tilgodeset.

“Det er en mulighed, som jeg ikke har lyst til at overveje. Men hvis det kommer til det, så kommer der ikke til at være fælles konklusioner,” siger Giuseppe Conte ifølge Politico.

Imens opfordrer topmødeleder Donald Tusk kraftigt til, at EU-lederne bliver enige om styrkelsen af grænserne og de nye lejre på dagens møde.

“Alternativet til denne løsning kan blive en kaotisk lukning af grænser også inden for EU, samtidig med at der kommer voksende konflikter mellem EU’s medlemsstater. Nogle mener måske, at jeg er for hård i mine forslag om migration. Men tro mig. Hvis vi ikke bliver enige om dem, vil I se nogle virkelige hårde forslag fra nogle virkelig hårde drenge,” sagde han inden mødet.

,

Forrige artikel Her er regeringens stresspanel Her er regeringens stresspanel Næste artikel Kristian Jensen håber på hurtig aftale for fjernvarmekundernes skyld Kristian Jensen håber på hurtig aftale for fjernvarmekundernes skyld