Kristian Jensen håber på hurtig aftale for fjernvarmekundernes skyld

ENERGIFORLIG: Finansminister håber på en snarlig energiaftale for ikke at lade titusindvis af fjernvarmekunder i stikken. Blandt andet landvind skiller stadig partierne.

Forhandlingerne om en ny energiaftale nærmer sig afgørelsens time.

Finansminister Kristian Jensen (V) fornemmer enighed i ordførerkredsen om, at der kan laves en aftale inden ferien. Det sagde han inden forhandlingerne torsdag eftermiddag.

Her fremhævede Jensen, at det haster med en aftale for særligt kunderne hos de fjernvarmeværker i tyndt befolkede områder, der kan blive ramt af prisstigninger, når det såkaldte grundbeløb falder bort ved årsskiftet.

”Det er vigtigt for de titusindvis af danskere, der bliver ramt af grundbeløbsændringen, at det sker hurtigt. De mennesker lader vi i stikken, hvis ikke vi gør alt, hvad vi kan, for at finde en løsning nu. Det ønsker jeg ikke, og derfor gør jeg, hvad jeg kan, for at få en løsning i de kommende dage,” sagde Kristian Jensen torsdag.

Paradigmeskift på vindmøller
En af de tilbageværende knaster er spørgsmålet om landvind, hvor Dansk Folkeparti har ønsket et totalt stop.

Onsdag var meldingen fra finansordfører René Christensen, at DF var parat til at acceptere en markant nedgang i antallet af møller på land. Det har han brugt torsdagen på at drøfte med regeringen, inden ordførerkredsen mødtes 15:30 torsdag.

”Vi har i løbet af dagen arbejdet en hel del med, hvordan vi kan nedbringe antallet af vindmøller på land markant – også set i lyset af at vi satser så markant på havvind. Vi laver et paradigmeskifte, hvor der kommer flere møller til havs. Så skal borgerne også kunne mærke, at der kommer færre vindmøller,” sagde René Christensen foran forhandlingslokalet i Finansministeriet.

Hvis det skal blive til den brede aftale, der er lagt op til, skal Christensen dog have overbevist andre end regeringen. For Jens Joel er en fortsat udbygning på land stadig vigtig.

”Det siger sig selv, at vi skal sikre en udbygning både på land og på vandet, hvis vi skal leve op til vores klimamål – og i øvrigt beskytte vores erhvervsinteresser på det område og sikre arbejdspladser,” sagde Jens Joel, der forventede lange forhandlinger torsdag aften.

Overskudsvarme må vente
Mens parterne skal enes om, hvordan fremtidens vindmølleudbud skal se ud, vil der være dele af en eventuel aftale, der først falder endeligt på plads senere, lyder det fra finansministeren.

”Nogle dele bliver vi nødt til at undersøge nærmere senere, inden vi kan træffe den endelige beslutning. Nu har vi forsøgt at skrive så præcist som mulig en tekst på de udeståender, der er. Så håber jeg, det er tilstrækkeligt til, at vi kan nå hinanden,” sagde Kristian Jensen.

Vil det sige, der kommer en aftale, hvor nogle detaljer skal forhandles videre senere?

”Det har vi sagt helt åbent. Eksempelvis håndtering af overskudsvarme, hvor vi har drøftet så langt, vi kunne, men hvor nogle dele skal afklares senere hen. Sådan vil det være på en række områder. Det er ikke uvant på energiområdet, at der er analyser i gang.”

Der er inviteret til afsluttende forhandlinger fredag klokken 10.

Forrige artikel Løkke hjælper Merkel: Vil indgå aftale om udveksling af registrerede asylansøgere Løkke hjælper Merkel: Vil indgå aftale om udveksling af registrerede asylansøgere Næste artikel Så er det officielt: Danmark får en ekstra plads i EU-Parlamentet Så er det officielt: Danmark får en ekstra plads i EU-Parlamentet