Løkke har fået tag i kvinderne

LANDSMØDE: Venstres problem med at tiltrække kvindelige vælgere er tilsyneladende fortid. Ved valget fik Venstre som noget nyt lige så mange stemmer fra kvinder som fra mænd. Det på trods af, at Løkke fører en mere liberal kurs end Fogh.

Det var kvinderne, der sikrede størstedelen af Venstres fremgang ved valget. Mens Anders Fogh som Venstre-formand havde notoriske problemer med at tiltrække de kvindelige vælgere, så går det nu noget bedre for Lars Løkke.

Som noget nyt fik Venstre ved det nylige folketingsvalg lige så mange stemmer fra kvinder som fra mænd. Ved valget i 2007 udgjorde kvinderne kun 47 procent af Venstres vælgerskare, mens det var 50 procent i 2011. Dermed var det især kvinderne, der sikrede Venstres fremgang.

Det viser beregninger af professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet, som på vegne af Altinget.dk har haft adgang til 5.000 Gallup-interviews på valgdagen.

Hos Venstres partiorganisation sidder man også inde med analyser af exitpolls fra valget, der viser det samme. At partiet nu har fået lige så godt fat i kvinderne som i mændene.

Overraskende udvikling
At det netop er nu, at det er lykkedes for Venstre at få bedre fat i de kvindelige vælgere, er en smule overraskende.

Mens Fogh eksempelvis forsøgte at rette op på Venstres kvindetække ved at forslå et helt års barselsorlov forud for valget i 2001, så har Lars Løkke været tvunget af den økonomiske krise til at føre en betydeligt mere liberal kurs end sin forgænger. Og alle målinger viser, at kvinderne især på fordelingspolitik er mere røde end mændene.

Et personspørgsmål
Men trods store reformer af nogle af velfærdsstatens hjørnesten som dagpenge og efterløn, så er Løkke lykkedes med at tiltrække kvinderne. Det handler formentlig mere om personlig stil end den førte politik, vurderer valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

"Det er svært at se en forklaring i den førte politik. Det handler snarere om personer, og her er det åbenbart lykkedes Løkke at sende nogle mere bløde signaler end Fogh," siger Rune Stubager.

Han peger på, at det eksempelvis kan have spillet en rolle, at Lars Løkke ved en af de sidste partilederrunder hev sin egen kræftramte far ind i debatten om sundhedspolitikken.

"Tvivlerne skulle beslutte sig for noget, og der kan netop partilederrunderne have spillet en rolle," siger Rune Stubager.

V-retorik målrettet mod kvinderne
Samtidig har Venstre meget målrettet forsøgt at italesætte de liberale reformer som det, der skulle redde kernevelfærden i folkeskolen og på sygehusene, sådan som vi kender den. 

"Venstre valgte meget bevidst at tale om, at der ikke bare skulle styr på økonomien for samfundsøkonomiens skyld, men at det også har en betydning for den enkelte familie," siger Rune Stubager.

Hos Venstre bekræfter centrale strateger, at det netop blev gjort, fordi reformkursen skulle gøres mere spiselig for de kvindelige vælgere.

Og strategerne peger også på, at Venstres slutspurt i valgkampen især blev sikret af de kvindelige vælgere. Venstres egne analyser viste således, at 60 procent af tvivlerne i valgkampen var kvinder, og de var i sidste ende med til at sikre Venstre fremgang og gøre valgresultatet mere tæt end forventet.    

,

Forrige artikel Mette F. slår fast: Loftet på sygedagpenge bliver fjernet Mette F. slår fast: Loftet på sygedagpenge bliver fjernet Næste artikel Snu ræv ny departementschef i Sundhedsminsteriet  Snu ræv ny departementschef i Sundhedsminsteriet