Løkke: EU’s forslag om grænsevagter går for langt

TOPMØDE: Statsministeren er ikke varm på EU-forslag om at kunne sætte nyt europæisk grænseværn til at patruljere Unionens grænser mod medlemslandes vilje.

BRUXELLES: EU-Kommissionen går “et skridt for langt” med et nyt forslag om en fælles grænse- og kystvagt, der skal gøre det muligt at indsætte EU-grænsevagter ved Schengen-områdets grænser uden et lands samtykke.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på vej ind til årets sidste topmøde i Bruxelles.

Statsministeren finder det overordnet positivt, at der er blevet fremlagt et forslag om at styrke EU’s ydre grænser, som i de seneste måneder har været under betydeligt pres.

Men EU skal ikke af egen kraft kunne overtage nationernes eget ansvar for deres grænser, slår statsministeren fast.

“Nu er vores grænse jo ikke udfordret, men principielt vil vi ikke have et system, hvor det er EU, der bestemmer, hvordan vi skal passe på vores grænser,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Forslag skal redde Schengen
EU-Kommissionen foreslår en pulje på mindst 1500 grænsevagter, der kan sendes ud med 72 timers varsel, hvis et land mister kontrollen med sine ydre grænser. Som udgangspunkt skal dette ske i fuldt samarbejde med det pågældende land. Men det kan altså også ske uden dets samtykke.

Forslaget blev lagt på bordet tirsdag og bliver set som et forsøg på at redde det grænseløse Schengen-område, som er sat under pres af de store flygtningestrømme til Unionen. Den nye grænsemyndighed erstatter EU’s nuværende grænseagentur, Frontex, men vil råde over et eget personale og udstyr.

”Vi europæere har ikke længere mange grænser. Vi har én, og vi deler ansvaret for at beskytte den,” lød det fra EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, da han inden topmødet præsenterede sin grænsepakke for EU’s folkevalgte i Europa-Parlamentet.

”Den europæiske grænse- og kystvagt er en måde at reparere en svaghed i Schengen-systemet. Vi gør det færdig, som burde være blevet gjort fra starten,” understregede han.

På grund af retsforbeholdet kan Danmark ikke deltage i forhandlingerne om det nye grænseagentur. Men det danske medlemskab af Schengen betyder, at Danmark efter alt at dømme vil skulle gå ind på det, de øvrige lande vedtager, hvis vi vil forblive medlem af EU’s grænseløse zone. 

,

Forrige artikel Nordea-fond undgår skattesmæk på 100 millioner Nordea-fond undgår skattesmæk på 100 millioner Næste artikel 18. december: Karsten Hønge 18. december: Karsten Hønge