L&F: Fasthold en ambitiøs økologipolitik

DEBAT: Vi står i en situation, hvor der ikke er sikret midler til at videreføre en mangeårig forskningsindsats inden for økologien, og det er et stort problem. Det mener økologichef i Landbrug & Fødevarer, Kirsten Lund Jensen, der efterspørger en bred politisk aftale på området. 

Af Kirsten Lund Jensen

Økologichef i 
Landbrug & Fødevarer

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen meldte d. 9. oktober ud, at regeringen ikke længere har et mål om at fordoble det økologiske areal inden 2020.

Som opfølgning på meddelelsen har ministeren også meldt ud, at regeringen vil opretholde indsatser, der kan fremme økologi, og at der ikke skæres ned på de konkrete indsatser – men holder det mon vand?

Midler til ambitiøs forskning er afgørende
Helt aktuelt står vi i en situation, hvor der ikke er sikret midler til at videreføre en mangeårig forskningsindsats inden for økologien. Det er et stort problem for den økologiske sektor, hvis man nu i kølvandet på et lavere ambitionsniveau lukker ned for den succesrige forskningsindsats, der siden 2008 har foregået i regi af Icrofs, Danmarks Økologiske forskningscenter.

Og det vækker stor bekymring i Landbrug & Fødevarer, hvis der spares på de politiske indsatser, der skal sikre en langsigtet robust udvikling af økologien i Danmark. Og høj faglig dygtighed er så afgjort en af dem.

Det går godt for dansk økologi
I Landbrug & Fødevarer har vi bakket op om de økologiske 2020-mål, siden de blev indført i 2009 af den daværende VK-regering. Og vi glæder os over, at det endelig er lykkedes at få sat skub i udviklingen med at omsætte markedsvæksten til flere økologiske hektarer inden for landets grænser.

Det går nemlig rigtig godt for dansk økologi lige nu.

Der bliver købt flere økologiske varer i butikkerne end nogensinde før, og vores eksport af økologiske fødevarer stiger med tocifrede vækstrater. Alene i år har landmænd påbegyndt omlægning af 22.000 hektarer, og vi er nu på vej til at runde 200.000 hektarer, der drives økologisk. Og mange flere landmænd er i gang med at undersøge muligheden for at omlægge til økologi.

Resultat af benhårdt arbejde
Og denne udvikling er ikke bare kommet ud af det blå. I 2011 fik vi den første handlingsplan ”Økologivision”, som indeholdt 18 initiativer, der skulle understøtte en markedsdrevet udvikling af den økologiske sektor.

Som daværende fødevareminister Henrik Høegh (V) skrev i visionens forord, sker det nemlig ikke af sig selv. Derfor har vi i Landbrug & Fødevarer også arbejdet benhårdt på at omsætte de politiske indsatser til reelle markedsmuligheder til gavn for danske landmænd og virksomheder.

Både VK-regeringens Økologivision fra 2011 samt de efterfølgende Økologihandlingsplaner har været en del af det daglige arbejde for at skabe markedsmuligheder for de danske økologiske produkter på udenlandske markeder, yde faglig rådgivning til landmænd om udfordringer og potentialer inden for økologien, sikre danske økologiske produkter i de offentlige køkkener og meget mere.

Fasthold dansk førerposition
Og selv om det er en kæmpe glæde at se, at indsatserne nu for alvor begynder at bære frugt, er der stadig brug for den politiske opbakning og visionære mål, hvis vi skal sikre, at det danske samfund får maksimal gevinst af det økologiske potentiale.

Danmark har i dag en førerposition inden for økologien, både markedsmæssigt og fagligt. Det momentum skal vi fastholde, ligesom vi skal fastholde en ambitiøs målsætning om at udvikle økologien fremadrettet.

Derfor vil vi også gerne opfordre Folketingets politikere til at tage en grundig drøftelse med regeringen om, hvordan man sikrer en langsigtet robust vækst inden for økologien.

Vi tror på, at et af svarene er at fastholde et velfungerende økologiforskningsprogram, som skaber vækst og udvikling i erhvervet.

Forrige artikel Hvad kræver den grønne omstilling egentlig? Hvad kræver den grønne omstilling egentlig? Næste artikel Lunde Larsen: Danmark har brug for en rum-strategi Lunde Larsen: Danmark har brug for en rum-strategi