Leverandører af Covid-19-tests: Erstat vatpinden med lidt spyt og gør skolebørnenes corona-hverdag lettere

For børn er en vatpind i halsen eller næsen et ret stort indgreb. Alternativet er en spyttest, som børnene selv kan gennemføre uden ubehag. Hvorfor tester man landets skolebørn – uden at skænke metoden en tanke, spørger Svend Aage Linde og Christian Binggeli-Winter. 

Af Svend Aage Linde og Christian Binggeli-Winter
Hhv. administrerende direktør, Eurofins og områdedirektør, KMD

Smittetallene er her efter påske relativt meget under kontrol, hverdagen har meldt sig, og der skal smøres madpakker og pakkes skoletasker i de små hjem igen.

Men skoledagen er alligevel ikke som før. Restriktioner skal efterleves, fremmøde er begrænset, og omfanget af tests er skruet i vejret. Alle elever over 12 år skal testes to gange om ugen.

Træfsikkert alternativ
Det er ikke rart for nogen at blive testet af en poder med en vatpind i halsen eller næsen flere gange om ugen. Og børns sanseapparat kan være endog endnu mere fintfølende end vi voksnes. Heldigvis findes der et træfsikkert alternativ, som er langt mindre indgribende end de gængse testmetoder, og som tilmed ikke kræver en poder i arbejde på stedet. Det alternativ er en spyttest.

Alle børn kan spytte ned i et reagensglas. Der skal ikke mere til, og det kan gøres, når det passer i løbet af skoledagen. Glasset scannes af læreren, og prøverne hentes ind til laboratorieanalyse, som giver resultat inden klokken 7 næste morgen. Smittede elever og deres forældre modtager en sms om prøvesvar, mens de er derhjemme om aftenen eller tidligt næste morgen, og alle testresultater overføres til sundhed.dk.

I Frankrig bruger Eurofins allerede spyttests, og i Sverige er vi på vej til at udrulle løsningen. I Østrig har man kørt et studie med netop den metode på et repræsentativt udsnit af landets 1.-8.klasser og deres lærere i skoleåret 2020/21, og resultaterne er lovende.

Validiteten af testresultaterne var lige så høj som ved test med vatpind i svælget. Spyttesten er en PCR-test med meget høj sensitivitet over for virusset, og det betyder, at vi kan finde smitte på et langt tidligere tidspunkt end den antigenbaserede lyntest.

Flere fordele ved ny testmetode
Men lyntests giver jo svar med det samme – er det ikke ideelt i en skole? Det er selvfølgelig fint med hurtigt svar, men det sker altså med en markant usikkerhed om testresultatet med op mod 45 procent falsk positive svar.

Falsk positive svar har ufatteligt store konsekvenser for samfundet: Testes bare ét barn positiv i en klasse, må hele klassen i karantæne som nærkontakter. De skal holdes hjemme, indtil der foreligger to negative PCR-testresultater (som altså koster tid og penge i det offentlige sundhedsvæsen). Alt dette på grund af en falsk alarm.

Lige så alvorligt er de mange falsk negative svar ved lyntesten. Det kan betyde, at et barn med mindre virusmængder i kroppen ikke opdages i tide, og så er en smittebærer løs. På kort tid kan det udvikle sig til at kræve lukning af flere klasser og potentielt hele skolen.

Men den nye testmetode er vel meget dyrere? Nej, faktisk ikke. Selve testen og materialet er rigtigt nok cirka 30 procent dyrere end lyntests, men der er samtidig klare effektiviseringsgevinster at hente. Kommunerne skal ikke længere stille sundhedsfagligt personale til rådighed til at supervisere podningen.

Skolerne skal ikke reservere lokaler og sikre engangsværnemidler til poderne. Og indberetningen til sundhedsmyndighederne vil køre helt automatisk fra laboratoriet, så personalet på skolen hverken skal indsamle forældresamtykke eller indrapportere testsvar og samtidig have overblik over elever med positive svar.

Kapacitet til national udrulning
Som testleverandør har vi produktionskapacitet til en national udrulning på skoler og uddannelsessteder, ligesom vores i forvejen veletablerede it-understøttelse af testresultater sikrer smidig integration af testresultater op mod sundhedsvæsenets systemer.

Hvis man regner det igennem, vil selv en meget konservativ beregning vise en besparelse ved spyttesten, hvilket kommer oven i de åbenlyse fordele for børn, forældre og lærere. Desværre er vores oplevelse, at vi mødes af en lukket dør.

Man er i gang med at grave et hul med en skovl, og selv om vi byder os til med en gravko, der kan klare arbejdet hurtigere og lettere, får vi at vide, at vi må vente, til den skovlende person er færdig med sit arbejde. Det giver ingen mening. 

Giv skolebørnene spyttests, og gør børnenes og skolernes i forvejen corona-plagede hverdag en lille smule lettere.

Forrige artikel Tyskland-kendere: Her er din valgguide Tyskland-kendere: Her er din valgguide Næste artikel Morten Messerschmidt: Det er maskefald for Altinget Morten Messerschmidt: Det er maskefald for Altinget