Lauritzen: Mindre djøfisering i politiet

DEBAT: Politiet bør arbejde ud fra effektmål frem for rigide resultatkontrakter, skriver Karsten Lauritzen (V), der også ønsker en styrket indsats over for kriminalitet begået af udlændinge uden fast ophold i Danmark. 

Af Karsten Lauritzen (V)
Retsordfører

I forbindelse med politireformen er der gået for meget djøfisering og målstyring i dansk politi.

Politiet bør arbejde ud fra effektmål frem for rigide resultatkontrakter, som alt for ofte gør mere skade end gavn. Et eksempel på de rigide resultatkontrakter er, at politidirektøren bliver belønnet for, hvor mange fartbøder der udskrives, hvorimod antallet af trafikdræbte ikke er noget, der måles på.

Det skaber lede både blandt politiets egne ansatte, men også i forhold til befolkningen, som har svært ved at forstå politiets prioriteringer. På mange måder forhindrer den måde resultatkontrakterne er indrettet på politiet i at lave politiarbejde, fordi metodefriheden er blevet ofret til fordel for et centralt fastsat måltalsregime.

National tryghedsmåling
Venstre ønsker at indføre en national tryghedsmåling. Formålet er at få mørketallene frem i lyset.

Målingen skal gennemføres hvert andet år og være et centralt styringsredskab i politiets arbejde. Noget af det vigtigste for et samfund er, at borgerne føler sig trygge. Derfor er det helt afgørende, at vi får et bedre overblik over, i hvor mange og i hvilke områder, borgerne føler sig utrygge. Med en sådan måling i hånden kan vi langt bedre sætte ind de steder, hvor der er behov  for en øget politiindsats. For tryghed handler ikke kun om kold statistik og fakta, men også om den oplevede tryghed.

Udlændinge og kriminalitet  
Statistikken taler sit helt tydelige sprog om, hvor udfordringer ligger i forhold til kriminalitetsbekæmpelse. Udlændinge, der ikke har fast ophold, udgør langt den overvejende del af dem, der fremstilles i Københavns Dommervagt.

De nyeste tal viser, at hele 75 procent af dem, som fremstilles med krav om varetægtsfængsling, er udlændinge uden lovligt ophold i Danmark. At håndtere kriminalitetsudfordringen med kriminalitet begået af udlændinge bør være en særskilt tværgående prioritering i en ny flerårsaftale – for deres kriminalitet undergraver danskernes tillid til de mange indvandrere, der arbejder, betaler deres skat og bidrager til det danske samfund.

En flerårsaftale bør også ses i sammenhæng med en række strafskærpelser, der vil have en kriminalpræventiv effekt, f.eks. ønsker Venstre at stramme reglerne for indrejseforbud, således at det har en mærkbar konsekvens at bryde det. Samtidig skal dømte udlændinge i højere grad afsone i hjemlandet frem for at fylde i de danske fængsler på skatteydernes regning.

Bekæmpelse af it-kriminalitet
Se&Hør-sagen og de mange hackerangreb på private og offentlige data har afsløret et afgrundsdybt hul i politiets kompetencer i forhold til at afsløre og bekæmpe it-kriminalitet. Vi er ganske enkelt nødt til at styrke indsatsen på dette område, eftersom eksempelvis alt kommunikation med det offentlige nu foregår elektronisk.

Det betyder, at sikkerheden og tilliden til de offentlige it-systemer skal være i top. Desværre så har det vist sig, at sikkerheden halter bagefter, og politiet har stået magtesløse i forhold til hurtigt at stoppe bagmændene. Det er en uholdbar situation, og derfor vil Venstre prioritere området langt højere end tidligere.

Forrige artikel Alternativet: Lad os løse landbrugets gordiske knude Alternativet: Lad os løse landbrugets gordiske knude Næste artikel Dansk Tog: Der findes en bedre togløsning for Danmark Dansk Tog: Der findes en bedre togløsning for Danmark