Lars Aslan: Ok indrømmet – jeg holdt hemmeligt med Trump

KLUMME: Socialdemokraten Lars Aslan Rasmussen havde sin helt egen særlige grund til at heppe på Donald Trump.

Det var slemt nok at følge mediernes dækning af præsidentvalget i USA, som nåede helt hysteriske dimensioner i intensitet, men endnu mere tåkrummende er det efterfølgende at følge efterrationaliseringerne af valget. Nu kloger alverdens lommeteoretikere over hele feltet sig på, hvad man skal gøre fremadrettet for at undgå, at flere Donald Trump-lignende typer kommer til magten.

Hvem har svigtet? Hvis skyld er det? Hvordan kunne det ske? For det første er reaktionerne helt hysteriske. Lad os lige huske på, at det faktisk var Hillary Clinton – og ikke Donald Trump – der fik de fleste stemmer. For det andet blev halvdelen af amerikanerne hjemme på sofaen – hvilket vel i virkeligheden burde bekymre langt flere end selve valget af Trump.

Der er dog ingen tvivl om, at højrepopulismen er på stærk fremmarch mange steder, især i Europa. Udover de lette løsninger har disse populister også en anden ting til fælles: De har aldrig haft magten. Men for første gang får de den nu i USA. Trump og hans følgere kan ikke længere give andre skylden for, at det går dårligt i USA. Og tro mig, når jeg siger, at der ikke er en eneste af hans millioner af arbejderklassevælgere, der har fået det bedre, når hans præsidentperiode udløber om fire år.

Tværtimod så vil dem, der stemte på Trump, opleve, at nemme løsninger intet har med virkeligheden at gøre, og at de er blevet snydt. Og se, det er den bedste måde at bekæmpe populister på, nemlig at give dem ansvar. Derfor heppede jeg faktisk lidt på Trump forleden, fordi jeg er overbevist om, at hans indtog i Det Hvide Hus er begyndelsen til enden på medvinden til den højre-populistiske cykeltur, hvor man altid kører i frigear.

...

Lars Aslan er medlem af Folketinget for Socialdemokratiet. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Forrige artikel Socialdemokratiet: Ghettoplan må fokusere på årsagerne Socialdemokratiet: Ghettoplan må fokusere på årsagerne Næste artikel Kan omvende Trump: USA's grønne byer er big business Kan omvende Trump: USA's grønne byer er big business