LA-mandater til V - fortsat rødt flertal

MIDTVEJS-SNIT: Løkkes nytårstale gav fem mandater mere til V, men der er fortsat flertal til rød blok. Det viser Søren Risbjerg Thomsens ekstra snit af alle meningsmålinger midtvejs i januar.

Rød blok står fortsat til at vinde et valg, men debatten omkring efterlønnen har især har givet fremgang til de store partier Venstre og Socialdemokraterne, som også har været de ivrigste deltagere i debatten.

Det er hovedkonklusionen i professor Søren Risbjergs Thomsens snit af meningsmålingerne i første halvdel af januar. 

Tilbagegang for Liberal Alliance
I snittet står Venstre således til en statistisk sikker fremgang fra december til januar fra 20,0 til 23,0 pct., mens Socialdemokraterne står til en fremgang fra 27,8 til 29,2 pct., hvilket er det bedste resultat for Socialdemokraterne siden sidste folketingsvalg. Konservative fortsætter tilbagegangen og står frem til lederskiftet til 5,5 pct. som er det udgangspunkt, som Lars Barfoed fremover skal vurderes i forhold til.

Liberal Alliance står for første gang siden august 2010 ikke til en månedlig fremgang, men tværtimod til en statistisk sikker tilbagegang fra 6,7 til 5,4 pct. Da der ikke er sket forskydninger mellem rød og blå blok siden december, er tilbagegangen for Liberal Alliance formentlig afleveret til Venstre, vurderer Søren Risbjerg Thomsen.

Venstre går fem mandater frem
Omregnet til mandater er der fra december til januar fremgang for Venstre fra 35 til 40 og for Socialdemokraterne fra 49 til 51 mandater. Samtidig er der tilbagegang for Liberal Alliance fra 12 til 9, for Dansk Folkeparti fra 25 til 23, for Konservative fra 11 til 10, og for SF fra 25 til 24 mandater.

Til sammen er der en lille mandatfremgang på et enkelt mandat for rød blok fra 92 til 93 samtidig med en tilbagegang for blå blok fra 83 til 82 mandater.

Radikale står med sine uændrede 11 mandater, hvis der var valg, fortsat til at kunne blive afgørende for, hvem der får regeringsmagten.

Læs hele analysen på Altinget | Christiansborg

Forrige artikel Espersen-kritiker vil genindmelde sig i K Espersen-kritiker vil genindmelde sig i K Næste artikel EU's lobbyregister fungerer EU's lobbyregister fungerer