Kvart milliard til socialt udsatte ender som støtte til selvstændige

SATSPULJE: Det er uden for satspuljens formål, at 244,7 millioner hvert år går til selvstændigt erhvervsdrivende, kritiserer Frivilligrådet. Flere organisationer betegner det som helt efter bogen og som en del af satspuljens historik.

Lige under en kvart milliard fra satspuljen, der skulle gå til at hjælpe hjemløse, unge misbrugere og handicappede, går hvert år til blandt andet at finansiere en reduktion af a-kasse-bidraget for selvstændigt erhvervsdrivende.

Det viser en gennemgang af Moderniseringsstyrelsens liste over de i alt 831 satspuljeprojekter fra 2017 til 2022, som Altinget har foretaget.

”Det virker ikke, som om det har noget med udviklingen af indsatsen over for socialt sårbare at gøre,” lyder kritikken fra Frivilligrådets formand, Mads Roke Clausen.

”Det ligger længere væk fra satspuljens formålsparagraf, end det burde gøre,” mener han.

En del af historikken
I Rådet for Socialt Udsatte mener formand Jann Sjursen, at puljen til de selvstændigt erhvervsdrivende er en del af satspuljens historik, og de lige under 200 millioner skal ses i det lys.

Tilbage i 1995, hvor puljebevillingen stammer fra, var forståelsen af satspuljens formål bredere, og her var det hensigten, at pengene skulle tilbage til dem, der finansierer puljen. Her forstået som kontanthjælpsmodtagere, pensionister, men også dagpengemodtagerne, forklarer Jann Sjursen.

”Med den historik in mente er det svært at sige, at det er det rene galimatias,” siger Jann Sjursen.

Danske A-kasser: Helt efter bogen
Den holdning deler direktør i Danske A-kasser og folketingskandidat for Socialdemokratiet i hovedstadsområdet, Verner Sand Kirk.

”Det er helt efter bogen,” siger han.

Han ser ikke noget problem i, at satspuljemidlerne, der i daglig tale også kendes som de svages finanslov, bruges på tiltag rettet mod selvstændige. Det passer med den oprindelige tanke med satspuljen, lyder det fra Verner Sand Kirk, der som ansat i Socialdemokratiet tilbage i start-90’erne var med til forhandlingerne om etableringen af satspuljen for Mogens Lykketoft.

Verner Sand Kirk mener modsat Mads Roke Clausen, at satspuljen gradvist har udviklet sig til det, der i dag kendes som de svages finanslov. I starten blev satspuljen skabt som en mulighed til at finansiere blandt andet reformer, forklarer Verner Sand Kirk.

”Den oprindelige tanke var, at hvis man for eksempel lavede en førtidspensionsreform, hvor man ændrede i kriterierne for den, så lavede man en reform, der kom til at koste en lille smule mere, og så kunne man tage pengene fra satspuljen,” siger Verner Sand Kirk.

Få endnu mere baggrund og flere reaktioner fra Frivilligrådet, Danske A-kasser og Liberal Alliances beskæftigelsesordfører, Laura Lindahl, på Altinget: arbejdsmarked.

Forrige artikel Flere ressourcer, hårdere straffe og internationalt samarbejde: Sådan vil regeringen fange udbyttesvindlere Flere ressourcer, hårdere straffe og internationalt samarbejde: Sådan vil regeringen fange udbyttesvindlere Næste artikel Dagens overblik: Få flygtninge vil udskyde familiesammenføring for ekstra penge Dagens overblik: Få flygtninge vil udskyde familiesammenføring for ekstra penge