KU afviser ministers kritik: "Vi accepterer som udgangspunkt ikke kønsopdeling"

Et arrangement i en muslimsk studenterforening har affødt kritik af Københavns Universitet fra regeringen for at acceptere en kønsopdeling af publikum. Nu fortæller rektor Henrik Wegener, uddannelsesminister Jesper Petersen kritik er forkert, og at universitetet har indskærpet overfor de studerende, at arrangementet "sendte et mærkeligt signal".

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen tager fejl, når han i et svar til Folketinget påstår, at Københavns Universitet har udtrykt "accept og nysgerrig interesse i at diskutere kønsopdelig."

For det har universitetet aldrig givet udtryk for, siger rektor Henrik Wegener til Altinget:

"Nej. Ikke mig bekendt. Vi accepterer ikke som udgangspunkt kønsopdeling i vores auditorier. Det er ikke en adfærd, vi kender til, og det er ikke en del af universitetets formål," siger han.

Derfor går universitetet i rette med Jesper Petersen. Ministerens kritik af Københavns Universitet drejer sig om et debatarrangement arrangeret af den muslimske studenterforening MSA City Campus, hvor tilhørerne ifølge en kommentar i Weekendavisen skulle have siddet opdelt efter køn.

Henrik Wegener forklarer universitetets holdning til sagen således:

"Der findes ingen akademisk begrundelse for kønsopdeling. Og da vi er en akademisk institution er vores udgangspunkt, at vores studerende og ansatte følger de værdier og normer, som gør sig gældende i en akademisk institution," siger han.

Ledelse har holdt møde med studerende

Ifølge Wegener har universitetet holdt et møde med studenterforeningen, hvor de studerende forklarede, at der ikke var et diktat om opdeling af køn fra arrangørerne af debattens side, men at de studerende selv fordelte sig.

De studerende har også forklaret universitetsledelsen, at de studerende i hovedtræk sad kvinder og mænd for sig, men der var ifølge Wegener også områder, hvor tilhørere sad blandet.

"Foreningen siger til os, at fordelingen af studerende i auditoriet skete af sig selv uden nogle former for opfordring eller pres. Det skete bare på de første rækker af lokalet, ikke omme bagi og det er ikke sket ved andre af disse arrangementer før," siger Henrik Wegener.

Rektor: Studerende sender "et mærkeligt signal"

Men selvom universitetetsledelsen er blevet fortalt, at studenterorganisationen ikke har dikteret en opdeling af kønnene, har universitetet alligevel indskærpet overfor de studerende, at det ser "mærkeligt" ud, hvis det blot kan se ud som om, der har været en kønsopdeling.

"Vi har sagt, at det sender et mærkeligt signal, fordi det kan misforstås som om at man til et akademisk debatarrangement alligevel har været underlagt andre regler og normer end dem, der gælder på universitetet. Men jeg skal understrege, at der ikke var en absolut kønsopdeling til arrangementet," siger Henrik Wegener.

Du siger, at arrangørerne af debatten ikke har dikteret, hvordan folk skal sidde. I har alligevel sagt til de studerende, at de har sendt et uheldigt signal; hvad skal de så gøre i fremtiden?

"Efter arrangementet var der nogle billeder på Facebook, som fik nogle til at læse det som om, at universitetet havde tilladt eller ligefrem dikteret kønsopdeling. Begge dele er forkert. Det har vi korrigeret," siger han og fortsætter:

"Vi har haft en dialog med de studerende om, hvorvidt der forekom kønsopdeling, og hvad der afstedkom det. De siger, at der ikke foregik en absolut kønsopdeling, men der var en overordnet fordeling i auditoriet efter køn, som skete af sig selv og  frivilligt."

Kritikere misforstår forhold mellem universitet og studerende

Grundlæggende mener Henrik Wegener ikke, der er noget galt med at ministre som Jesper Petersen og Kaare Dybvad Bek går ind i debatten, men han har "ret og pligt" til at fortælle om sitiuationen, som der oplyst for ham, siger han.

Og så forklarer han, at debatten baserer sig på nogle afgørende misforståelser om, hvordan universitetet forholder sig til studenterarrangementer:

"Hvis det er længe siden, man har været studerende, kan det jo være, man har glemt, at de studerende har stor autonomi til at samle sig om fx politisk orientering, emner, fælles interesser eller for den sags skyld religiøs orientering. Der er i hundredevis af studenterforeninger som er meget værdifulde for studiemiljøet, og som vi ville være meget kede af at undvære," siger han.

Mener du, det har været glemt i den her debat?

"Jeg tænker, at når man læser en del af kommentarerne, så søger nogle at skabe et billede af, at ledelsen skulle have godkendt et religiøst arrangement på forhånd og i øvrigt fører nøje opsyn med de studerende inklusiv tilsyn med, hvordan de sætter sig i et lokale. Intet kunnne være mere forkert. Og vi vil nødig bringes i en situation, hvor vi skal gøre det. Det ville ikke være godt for studiemiljøet. Men vi låner ikke lokaler ud til kommercielle, religiøse eller politisk propaganda, siger Henrik Wegener.

Forrige artikel Læs hele Jakob Ellemanns grundlovstale Læs hele Jakob Ellemanns grundlovstale Næste artikel Overblik: Sådan reagerer partierne på Frederiksens forslag om en regering over midten Overblik: Sådan reagerer partierne på Frederiksens forslag om en regering over midten