Kritik af knæfald for Højesteret

NYHED: Justitsministeren er kommet under beskydning fra DF, fordi han opgav at fremsætte et lovforslag efter pres fra Højesteret.

Samtidig med at justitsminister Brian Mikkelsen (K) trådte i karakter og fyrede rigspolitichefen, valgte justitsministeren en anderledes eftergivende holdning over for Højesteret.

Her fik et brev fra Højesterets præsident, Torben Melchior, nemlig Brian Mikkelsen til at droppe et planlagt lovforslag - selvom indholdet af lovforslaget helt éntydigt lå inden for Folketingets og ikke domstolenes kompetenceområde. 

Striden drejer om de såkaldte samlivsdrab, hvor der ved de danske retter automatisk gives rabat, hvis det "kun" er ens kone eller samlever, man myrder. De ca. to års rabat på straffen for den type mord er endnu et eksempel på en retspraksis, der er opstået ved domstolene - uden nogen lovhjemmel.

Højesteret vil bestemme straflængden
Derfor ønsker Brian Mikkelsen at fremsætte et lovforslag, der afskaffer den automatiske rabat. Eller rettere: Det var, hvad justitsministeren havde tænkt sig at gøre.

For efter at have modtaget et beklagende brev fra Højesterets præsident, Torben Melchior, valgte Brian Mikkelsen at droppe lovforslaget - og i stedet bede rigsadvokaten indbringe prøvesager hos domstolene.

I brevet skriver højesteretspræsidenten, at det er "beklageligt", at ministeren tager spørgsmålet om straflængde ud af domstolenes hænder. Og Brian Mikkelsen erklærede kort efter, at han "ikke vil sidde en appel fra Højesterets præsident overhørig i denne sag".

Ud af retternes jerngreb
Den kovending overrasker formanden for Folketingets Retsudvalg, Dansk Folkepartis Peter Skaarup:

"Spørgsmålet, om der skal gives automatisk rabat på samlivsdrab elller ej, er et politisk spørgsmål, der skal afgøres i Folketinget. Det er nu engang politikerne, der lovgiver - og så må retterne fylde ud inden for de rammer, vi angiver," siger Peter Skaarup og tilføjer:

"Vi må som politikere slå fra os og vriste os ud af det jerngreb, som retterne forsøger at favne os i. Selvfølgelig lytter vi til synspunkter fra Højesteret, men i sidste ende er det politikerne - og dermed borgerne - der bestemmer."

Kræver god forklaring
Efter Brian Mikkelsen indtil videre har opgivet at komme med et lovforslag på området, overvejer Peter Skaarup nu selv at fremsætte et sådant forslag:

"Justitsministeren må i Retsudvalget redegøre for, hvorfor regeringen har bøjet nakken i denne sag. Hvis den forklaring ikke er af meget overbevisende karakter, vil vi fremsætte et lovforslag i stil med det, Brian Mikkelsen oprindelig planlagde," siger Retsudvalgets formand.  

Sidste chance til domstolene
Den konservative retsordfører Tom Behnke afviser dog, at regeringen har givet efter for domstolene. Behnke føler sig overbevist om, at man sagtens kan nå målet - om at afskaffe rabatten på samlivsdrab - uden at vedtage et egentligt lovforslag:

"Vi er alle 200 procent enige om, at der ikke må gives rabatter pr. automatik i den slags sager, og jeg er helt sikker på, at domstolene har hørt signalet. Men det, Højesteret siger, er: 'Giv os lige en chance til selv at rette dommene til'," siger Tom Behnke, der understreger, at politikernes tålmodighed er meget begrænset:

"Justitsministeren har sagt klart og tydeligt, at han forventer, der er rettet ind til højre allerede ved den første dom i den slags sager. Sker det ikke, reagerer vi - omgående," siger Tom Behnke. 

Hverken i Sverige eller Norge gives der rabat på samlivsdrab.

Forrige artikel Landbrugsraadet kritiserer trafikudspil Næste artikel Britiske eksperter slår nano-alarm Britiske eksperter slår nano-alarm