Kritik af Ekstra Bladet i Facebook-sag

FACEBOOK: Pressenævnet kritiserer Ekstra Bladet for at have offentliggjort statusopdateringer fra statsministerens brors såkaldt lukkede Facebook-profil.

Ekstra Bladet bragte i juli måned artiklen "Lars Løkkes bror hetzer S-top" og gengav deri statusopdateringer fra Knud Løkke Rasmussens profil om oppositionspolitikerne.

På sin ikke offentligt tilgængelige Facebook-profil havde statsministerens bror i skarpe vendinger kritiseret oppositionens ledere og ordførere.

Forud for artiklens offentliggørelse gjorde Lars Løkkes bror avisen opmærksom på, at han ikke ønskede opdateringerne bragt i avisen og afviste at kommentere disse. Broderen har klaget til Pressenævnet.

EB: Irrelevant hensyntagen 
Spørgsmålet under Pressenævnets sag var, hvorvidt Ekstra Bladet havde været berettiget til at bringe opdateringerne fra Facebook-profilen uden tilladelse fra Knud Løkke Rasmussen.

I sin klage til Pressenævnet lagde broderen vægt på, at materialet på profilen er privat. Hans Facebook-profil er en "lukket" profil, hvor det kræves, at han som profilindehaveren accepterer udefrakommende som "ven" for, at vedkommende kan læse indholdet.

Ekstra Bladet mente derimod, at broderens udsagn om statsministerens politiske modstandere påkalder sig offentlig interesse og med rette må forventes omtalt i pressen. Ifølge Ekstra Bladet var det irrelevant, om broderen betegner sin Facebook-profil som "lukket" eller "ikke lukket", da siden er offentlig tilgængelig for ikke mindre end de ca. 400 Facebook-venner.

Nyhedsværdi overstiger ikke hensynet til klager
Det er Pressenævnets opfattelse, at oplysninger på lukkede profiler er forbeholdt de Facebook-venner, der har fået tilladelse til at have adgang til profilen.

Derfor har medierne som udgangspunkt ikke adgang til at bruge materialet fra den lukkede profil, medmindre dette har så stor samfundsmæssig interesse, at offentliggørelsen overstiger hensyn til indehaveren af profilen.

Pressenævnet finder, at de bragte kommentarer fra Facebook - hvor statsministerens bror forholder sig kritisk til oppositionen - ikke har en sådan offentlig interesse eller nyhedsværdi, at denne overstiger hensynet til broren.

Kommentarerne har derfor ikke kunnet bringes uden tilladelse fra statsministerens bror. Da der ikke er givet sådan tilladelse, udtaler Pressenævnet sin kritik af Ekstra Bladet for at bringe kommentarerne.

Forrige artikel Konservative dumper i terrormåling Konservative dumper i terrormåling Næste artikel Jørgen Lundsgaard ny K-energiordfører - igen Jørgen Lundsgaard ny K-energiordfører - igen