Konservative har kun erobret hver femte frafaldne V-vælger

VÆLGERVANDRINGER: Kun hver femte af de vælgere, som flygtede fra Venstre under partiets formandsstrid, er gået til Konservative, viser Risbjergs analyse af vælgervandringer.

Den manglende vælgerfremgang tvang i sidste uge Lars Barfoed til at gå som formand for Det Konservative Folkeparti.

Selv da Venstre mistede vælgere i stort tal i foråret på grund af Lars Løkkes tøjsag og den efterfølgende strid om formandsposten i partiet, var Konservative med Lars Barfoed i spidsen ikke i stand til for alvor at profitere af krisen hos den borgerlige storebror.

Faktisk har K kun erobret hver femte af de vælgere, som forlod V fra første kvartal til andet kvartal 2014.

Det viser en ny analyse af vælgervandringerne, som valgforsker Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet har foretaget for Altinget på baggrund af cirka 12.000 Gallup-interviews fra hvert kvartal siden folketingsvalget i 2011 og frem til sommeren af 2014.

Flest V-vælgere er gået til DF


Han kalder det bemærkelsesværdigt, at Konservative ikke formåede at få tag i flere Venstre-vælgere, end tilfældet er.

"Normalt er Konservative næsten altid gået frem, når Venstre er gået tilbage. Derfor er det meget bemærkelsesværdigt, at partiet ikke er gået mere frem, når nu Venstre er gået så meget tilbage," siger Søren Risbjerg Thomsen.

I stedet er Dansk Folkeparti den foretrukne havn for de frafaldne V-vælgere.

Ser man på udviklingen siden folketingsvalget i 2011, så viser analysen, at K netto slet ikke været i stand til at erobre vælgere fra Venstre, selvom V er gået over 5 procentpoint tilbage i forhold til valgresultatet.

Det betyder, at K under forsommerens krise i Venstre kun har vundet det, som svarer til deres egne tabte vælgere til V tilbage igen.

Barfoed manglede vælgertække

Den situation har netop ikke været acceptabel for baglandet i Konservative. Her er selvforståelsen, at partiets naturlige leje snarere er 15 procent end de nuværende 5.

"Det er meget forståeligt, at Konservative forsøger sig med en ny formand i den nuværende situation. De har haft et lederproblem med Lars Barfoed som formand. Han har udgjort et selvstændigt problem for partiets evne til at tiltrække vælgere. Han har eksempelvis klaret sig ret dårligt i diverse målinger af vælgernes syn på partilederne," siger Søren Risbjerg Thomsen.

Analysen af vælgervandringerne har ikke det fulde omfang af Venstres vælgerkrise med, da analysen tager udgangspunkt i et gennemsnit af de enkelte kvartaler, og Løkkes tøjsag kom først frem i Ekstra Bladet 13. maj midt i andet kvartal. Men Søren Risbjerg Thomsens kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålingerne i de enkelte måneder viser, at tendensen med, at kun cirka hver femte frafaldne V-vælger går til K, er god nok.

V tabte således 4,8 procentpoint fra april til juni, mens K gik 1,1 procentpoint frem i samme periode. 

 

Læs hele analysen af vælgervandringer på Altinget : christiansborg her (kræver abonnement)

Forrige artikel Velkommen til et nyt Altinget Velkommen til et nyt Altinget Næste artikel Rohde ny borgmesterkandidat i Viborg Rohde ny borgmesterkandidat i Viborg