Konkursramt dansk virksomhed skylder Danida to millioner i ulandsbistand

Udenrigsministeriet skal modtage over to millioner kroner fra dansk samarbejdspartner i Indonesien under Danida Business Partnership. Det skyldes udbetaling af uberettigede bistandsmidler. 

To millioner kroner. Det er så meget, den danske partnervirksomhed Syntes Engineering under Danida Business Partnership skal betale til Udenrigsministeriet. Pengene skal betales tilbage, fordi virksomheden har modtaget udviklingsbistand uberettiget.

Det fremgår af en underretning fra Udenrigsministeriet til Rigsrevisionen.

Navnet på virksomheden fremgår ikke af underretningen. Regionalmediet SN.dk har dog tidligere på året beskrevet et lignende forløb med Syntes Engineering, og Udenrigsministeriet kan bekræfte, at det er den samme virksomhed, der er tale om i underretningen. 

Forløbet begyndte tilbage i 2019, hvor en undersøgelse dokumenterede, at den danske virksomhed i Indonesien ikke var berettiget til de bistandsmidler, som de ifølge SN.dk havde modtaget i 2014-2016 til et "waste-to-energy"-projekt i Indonesien. I de år blev der i snit brugt 16,5 milliarder kroner om året på udviklingsbistand.

Herefter blev Syntes Engineering politianmeldt af Udenrigsministeriet. Sidenhen gik virksomheden konkurs, og derfor valgte ministeriet at føre en ansvarssag mod den tidligere ledelse.

Nu har byretten afgjort sagen, og den tidligere ledelse hos partnervirksomheden skal betale over to millioner kroner tilbage til Udenrigsministeriet samt 150.000 kroner i sagsomkostninger. Tilbagebetalingen skal ske ved inddrivelse via Gældsstyrelsen.

Nye tiltag for at undgå svindel

Hvis det ikke lykkes at inddrage gælden, lander den i bunken af sager, hvor danske bistandskroner helt er forsvundet.

I løbet af de seneste ni år er 14,7 millioner kroner af udviklingsbistanden gået tabt i 96 forskellige sager. 

Tidligere i år kom det frem, at den danske FN-mission i New York var viklet ind i et omfattende svindelnummer, hvor de blev snydt for en million kroner.

På baggrund af den svindelsag blev udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) kaldt i samråd for at diskutere sagen.

"Vores kontrolapparat er omfattende. Men helt at undgå svindel og korruption er desværre næppe realistisk. Risikoen eksisterer," sagde han på samrådet.

Flemming Møller Mortensen fremhævede især digitaliseringen som et redskab, der har gjort det nemmere at svindle med udviklingsbistanden.

”For at lukke hullet skal vi kunne afsløre og udelukke de maskerede og falske henvendelser. Og vi har sat flere tiltag i gang."

De nye tiltag fra ministeriet drejer sig blandt andet om at have direkte kontakt til partnerne gennem blandt andet telefonisk henvendelse. Derudover skal den digitale kommunikation også forbedres gennem et specielt sikkert mailsystem.

Forrige artikel Bog: Trump ville have kontrol med Grønlands sjældne jordarter Bog: Trump ville have kontrol med Grønlands sjældne jordarter Næste artikel Justitsministeriet: Embedsværket må gerne levere ministeroplæg til møder i S-erhvervsklub Justitsministeriet: Embedsværket må gerne levere ministeroplæg til møder i S-erhvervsklub