Kommuner: Svage ledige er ikke motiverede

INDSATS: Halvdelen af landets kommuner oplever, at ledige i de såkaldte ressourceforløb mangler motivation, viser kommunal rundspørge. Socialrådgiverne efterlyser bedre forløb, og beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) anerkender, at ressourceforløbene kan blive bedre.

Mange svage ledige er slet ikke motiveret for at gennemføre de ressourceforløb, der skal sørge for, at de kommer ud på arbejdsmarkedet

Sådan lyder det fra landets kommuner i en rundspørge foretaget af deres interesseorganisation KL. Her svarer hver anden kommune, at det er en "stor" eller "meget stor" udfordring for at opfylde intentionen i ressourceforløbet, at borgeren er umotiveret. 

Kontorchef i KL Niels Arendt Nielsen mener, at tallet siger noget om de udfordringer, som kommunerne står over for, når ledige, der længe har troet de var på vej på førtidspension, nu i stedet skal igennem et ressourceforløb. 

”For nogle af de her borgere har målet været at komme på førtidspension, og så oplever man, at det ikke er målet mere. Nu skal man på arbejdsmarkedet. Det er selvfølgelig sat på spidsen, men det siger noget om, at når kommunen skal arbejde med borgeren, er der et stort motivationsarbejde for at sikre en god indsats,” sagde Niels Arendt Nielsen ved en høring på Christiansborg om reformerne om fleksjob og førtidspension onsdag.

Ressourceforløb skal hjælpe ledige med komplekse problemer til at komme i uddannelse, fleksjob eller varig beskæftigelse frem for offentlige forsørgelse. Ressourceforløbene blev indført med reformen af førtidspension og fleksjob, der trådte i kraft for to år siden.

Minister: Kvalitet af forløb skal sikres
Formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, mener at kommunerne, der oplever, at borgerne ikke er motiverede, først og fremmest må rette pilen mod sig selv.

”Når man oplever svigtende motivation, kan det have noget at gøre med indholdet af ressourceforløbene, som vi nogen steder har set, i alt for høj grad var for meget gentagelse af det, man i forvejen havde tilbudt, mens borgeren var på en anden ydelse,” siger hun.

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) anerkender, at det har været en udfordring af få førtidspensionsreformen og de tilhørende ressourceforløb på skinner.

Han understreger, at reformen stadig er ung, og at han har fået mange positive tilbagemeldinger fra kommuner, organisationer og borgere omkring ressourceforløbene.

”Men jeg hører også om tilfælde, hvor indsatsen ikke har den rette kvalitet og ikke er målrettet nok, og det er selvfølgelig afgørende, at vi sikrer, at der netop er kvalitet og indhold i ressourceforløbene. Borgerne skal hele tiden opleve, at de bevæger sig i den rigtige retning,” sagde ministeren under høringen på Christiansborg.

Henrik Dam Kristensen mener, der skal mere fokus på tværfaglighed i ressourceforløbene, og på at kommunerne lærer af hinanden.

Læs hele historien på Altinget: arbejdsmarked (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

,

Forrige artikel Folketinget forbyder salg af løs snus Folketinget forbyder salg af løs snus Næste artikel Ny MRSA-plan: Antibiotika ned med 15 procent Ny MRSA-plan: Antibiotika ned med 15 procent