Debat: Køb lokalt og win, win, win!

DEBAT: Hvis vi foretager flere lokale indkøb, kan vi gøre det offentliges 800.000 daglige måltider ikke blot sundere og friskere, men det vil også gavne væksten, pointerer Madkulturen.

Af Judith Kyst
Direktør i Madkulturen

På landets sygehuse, i børnehaver og på skoler bliver der hver dag lavet måltider til tusindvis af danskere. Faktisk bliver der serveret mere end 800.000 måltider om dagen i landets offentlige institutioner. Hvis de kommunale og regionale politikere gjorde det til en mærkesag at prioritere at købe lokale fødevarer til disse mange måltider, kunne de med den indkøbsvolumen både skabe vækst og sundhed. Og samtidig kunne de imødekomme deres bysbørns forventninger til offentlige fødevareindkøb. Lidt poppet sagt: win-win-win.

De offentlige køkkeners indkøbsbudgetter overstiger mere end fire milliarder kroner årligt. Det er så store mængder, at indkøbene har en enorm indflydelse på, hvordan fødevarebranchen i Danmark udvikler sig, og på hvordan de enkelte lokale fødevareproducenter vokser og skaber arbejdspladser. Men det er en overset vækstmulighed i to ud af tre kommuner, viser en rundringning, som vi har gennemført blandt de kommunale og regionale indkøbsansvarlige. Her svarer kun hver tredje af de adspurgte, at kommunen har en politik om at støtte det lokale erhvervsliv på fødevareområdet. Et rystende lavt tal med tanke på, hvor mange andre gode og velmente vækstinitiativer, der sættes i værk i kommuner og regioner landet over.

Friske sunde varer til samme budget
En ”køb lokalt politik” gavner ikke kun væksten, men også sundheden. Undersøgelser fra blandt andet DTU Fødevarer viser, at dansk frugt og grønt har færre pesticider end udenlandske, så hvorfor ikke prioritere både vækst og sundhed, når de politiske mærkesager skal frem i lyset her op til kommunalvalget? Og der er folkeopbakning til den dagsorden. Analyse Danmark har netop gennemført en undersøgelse på vegne af Madkulturen, der viser, at 83 procent af danskerne mener, at politikerne bør prioritere lokale varer, når indkøbsaftalerne skal indgås. I samme undersøgelse svarer 70 procent af de adspurgte, at de mener, det er prisen, kommunerne lægger mest vægt på i fødevareindkøb. Måske har borgerne ret i den antagelse, men økonomi må ikke være en barriere for at købe lokalt.

Kloge indkøb
I Madkulturen har vi siden 2013 sat indkøb af økologiske og lokale fødevarer i det offentlige på dagsordenen gennem projektet ”Kloge Fødevareindkøb”. Her har vi hjulpet kommuner med at sætte lokal oprindelse og økologi i fokus, når der skal lukkes indkøbsaftaler. Vores erfaringer fra projektet viser, at kommuner og regioner kan blive langt mere bevidste om, hvordan de kan bruge deres indkøbsmuligheder og budgetter til at indgå indkøbsaftaler, hvor lokale leverancer er en del af aftalegrundlaget. Ved at købe klogt ind og købe varer i sæson, får man friske vare til gode priser, og så er budgetterne ikke en udfordring.

Så kære kommunal- og regionalpolitiker. Der er ingen barrierer for at kaste sig over denne vindersag – det skulle da lige være manglende politisk handlekraft. 

Forrige artikel Debat: Regeringsgrundlag bliver skabt på baggrund af mistillid Debat: Regeringsgrundlag bliver skabt på baggrund af mistillid Næste artikel Cepos: Kommunepotentiale – en kilde til kommunalpolitiske frustrationer Cepos: Kommunepotentiale – en kilde til kommunalpolitiske frustrationer