For tredje år i træk sår regeringens eget råd tvivl om planerne for klimamålene. Alligevel er minister “helt overbevist” om, at vi når i mål

Der er for høj risiko for, at Danmark hverken når klimamålene for 2025 eller 2030, lyder konklusionen fra Klimarådet i en ny statusrapport. På trods af dette holder klimaministeren fast i, at Danmark når 2030-målet ved at følge regeringens planer. 

Først sagde de det i 2021. Så igen i 2022.

Og nu konkluderer Klimarådet for tredje år i træk:

Danmarks vej til at opfylde klimamålet for 2030 er ikke anskueliggjort.

Sådan lød det, da Klimarådets formand, Peter Møllgaard, præsenterede deres årlige statusrapport for arbejdet med klimamålene på et pressemøde.

“Nu har vi tre år i træk sagt, at vejen til 2030-målet ikke er anskueliggjort. Vi føler, at der sker fremskridt år for år, men vi er også utålmodige efter, at der sker hurtigere fremskridt,” sagde Peter Møllgaard til pressemødet.

Godt nok har regeringen lagt en plan for, hvordan man vil reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030. Problemet er bare, at den plan er risikofyldt, og derfor vurderer rådet, at “der er for høj risiko for, at regeringens skitserede vej ikke vil bringe Danmark i mål”.

“Det er ikke umuligt at nå 70-procents målet i 2030. Vi finder det bare ikke anskueliggjort endnu. Vi peger på et antal risici, som regeringen er nødt til at håndtere, for at vi kan tro på, at det kan lade sig gøre,” lød det fra Peter Møllgaard på pressemødet.

I rapporten peger rådet især på tre årsager til, at der er stor usikkerhed omkring regeringens planer for 2030-målet.

Det handler om, at regeringen vil satse på CO2-fangst, som stadig er en uprøvet teknik i Danmark, en usikkerhed om den reelle effekt af en ny skattereform samt en usikkerhed omkring, hvorvidt en CO2-afgift i landbruget kan give den forventede reduktion i udledning af drivhusgasser.

{{toplink}}

Minister “glæder” sig over anerkendelse fra Klimarådet

Selvom Klimarådet mener, at der er en reel risiko for, at Danmark ikke når 2030-målet, virker klimaministeren fortrøstningsfuld omkring regeringens klimaplaner.

I en pressemeddelelse kommenterer Lars Aagaard (M) nemlig på rapporten, og her lyder det, at “Klimarådet anerkender, at regeringen nu har vist, hvordan vi kan finde de nødvendige reduktioner frem mod 2030”.

“Vi er altså enige om, at Danmarks 2030-mål nås ved at realisere regeringens planer. Det glæder mig,” udtaler ministeren i pressemeddelelsen.

Overfor TV2 uddyber Lars Aagaard, at han er "helt overbevist om, at vi når i mål”.

“Det er jo ikke det samme som at sige, at det er let. Men vi har den politiske vilje til at nå i mål. Vi er en flertalsregering, vi kommer til at nå det,” udtaler han til TV2.

Samtidig anerkender Lars Aagaard, at regeringens planer indebærer en række relativt nye teknologier, som kan medføre usikkerhed om de tiltænkte klimaeffekter.

”Nye greb og teknologier vil være forbundet med risici, indtil de er realiseret. Det er derfor, vi har lagt os i selen for at implementere indgåede aftaler og træffe de nødvendige beslutninger for at bringe Danmark helt i mål,” udtaler klimaministeren i pressemeddelelsen.

Allerede få timer efter Klimarådets præsentation af den nye statusrapport har både SF, Enhedslisten og Radikale været ude og udtrykke bekymring over rapportens konklusioner.

Derfor har et samlet klimaudvalg nu kaldt Lars Aagaard i samråd, oplyser klimaordfører og politisk ordfører for Enhedslisten, Mai Villadsen, på Twitter.

“Klimarådets rapport er et stort wakeup-call til regeringen! Hverken 2025- eller 2030-målet er sikret eller anskueliggjort. Det er virkelig skidt! Det kræver en akutplan og vi indkalder klimaministeren i samråd. Regeringen har handlepligt og skal leve op til klimaloven,” skriver Mai Villadsen på Twitter.

Der skal handles nu, hvis 2025-mål skal nås

Mens der ifølge Klimarådet er for stor usikkerhed om, hvorvidt vi når 2030-målet, står det ikke meget bedre til med klimamålet for 2025. Et mål, som skal være indfriet om blot to år.

I rapporten konkluderes det nemlig, at Danmark ikke når målet om at sænke udledningen af drivhusgasser med mellem 50 til 54 procent med de nuværende politiske planer, der er i spil.

Derfor er det ifølge Peter Møllgaard vigtigt, at regeringen “handler nu” og sætter nye tiltag i gang, hvis vi skal nå over målstregen i 2025.

Bare for at skære det helt ud i pap: Når du siger, at vi skal handle nu, betyder det så, at det er for sent, hvis regeringen først igangsætter en handleplan til sommer?

“Det bliver i hvert fald ikke nemmere af at vente til sommer. 2025 er meget tæt på, og man begynder allerede måleperioden for 2025-målet om 10 måneder. Det betyder, at jo længere man venter, jo mere desperate midler skal der tages i brug,” siger Peter Møllgaard.

I januar udtalte klimaministeren, at det tidligst bliver til april, at regeringen løfter sløret for, hvordan Danmark skal nå klimamålet i 2025.

Efter offentliggørelsen af Klimarådets nye statusrapport har Lars Aagaard ikke meldt ud, hvorvidt han vil sætte gang i nye klimatiltag før april.

Men han slår i en pressemeddelelse fast, at “regeringen vil træffe de nødvendige beslutninger for at indfri 2025-målet sammen med aftalepartierne bag grøn skattereform”.

Samtidig understreger han, at der er stor usikkerhed om, hvor meget man mangler at reducere udledningen af drivhusgasser med for at nå målet, og at regeringen har et “opdateret billede af vores 2025-indsats", når Energistyrelsen kommer med deres klimafremskrivning i april.

Senest har Klimarådet i den nye statusrapport opdateret reduktionsbehovet for klimamålet til minimum 0,9 millioner tons CO2e, mens den forrige regering vurderede reduktionsbehovet til at være 0,4 millioner tons CO2e.

Og der er en reel risiko for, at det tal kan vise sig at være endnu højere, når klimafremskrivningen kommer til april, lyder det fra Peter Møllgaard.

"Der er en risiko for, at reduktionsbehovet bliver højere, end hvad det er nu. Men det kan også vise sig at være lavere. Det er meget svært at gætte på, hvad klimafremskrivningen viser, fordi energikrisen kan have haft en væsentlig påvirkning," siger han.

Forrige artikel ”Der er ingen, der kan komme uden om os, ”Der er ingen, der kan komme uden om os," sagde Lizette Risgaard. Det var før slaget om store bededag Næste artikel Altinget Fonde går i luften: Altinget Fonde går i luften: "Det danske samfund ville ikke være, hvor vi er i dag, uden de danske fonde"