Klart politisk nej til fire års SU

SKAT: Skattekommissionen vil sænke SU'en fra seks til fire år, men forslaget bliver mødt med stor politisk modstand. Ikke et forslag, der er vokset i vores have, siger Venstre.

For at presse de studerende til at uddanne sig hurtigere skal det fremover kun være muligt at få SU i fire år mod de nuværende seks år.

Det foreslår Skattekommissionen.

Til gengæld for den lavere SU vil de nyuddannede akademikere få glæde af den lavere skat på arbejde, mener kommissionen, der i stedet vil give adgang til til SU-lån de sidste år. På den lange bane vil de studerende altså tjene på forslaget.

"For en gennemsnitlig studerende på de lange videregående uddannelser skønnes forøgelsen af indkomsten efter skat som følge af reformen at udgøre omkring 200.000 kr. over resten af livet, inklusive forslaget om lavere SU," skriver kommissionen.

Vender hele SU-systemet på hovedet
Men politisk får forslaget modstand fra starten af. Anne-Mette Winther Christiansen, uddannelsesordfører for Venstre, er ikke begejstret.

"Det vil være at vende hele SU-systemet på hovedet i forhold til de fleksible SU-rammer, vi har i dag. Så umiddelbart vil jeg sige, at forslaget ikke er groet i vores have," siger Venstres uddannelsesordfører.

Heller ikke Kirsten Brosbøl, SU-ordfører for Socialdemokraterne, bakker forslaget op.

"Det er ikke Socialdemokraternes kop te. Nedsættelsen af SU skal finansiere skattelettelser, og det er ikke udtryk for den fordelingsprofil, som vi står for," siger Kirsten Brosbøl.

Socialt skævvridende
Og argumentet om, at de studerende i længden får gavn af Skattekommissionens samlede forslag, bider ikke ikke på Kirsten Brosbøl.

"Det er alt andet lige en nedskæring af SU'en, og i forvejen er SU'en ikke for høj. Det vil betyde, at man får ringere vilkår under uddannelsen, og man kan frygte, at det vil give mindre incitament til at uddanne sig. Det vil desuden give skæv social profil, fordi nogle studerende ikke ville have mulighed for at låne sig til de sidste år af uddannelsen," siger Kirsten Brosbøl.

DF: Vanskeligt forslag
Hos Dansk Folkeparti betegner uddannelsesordfører Martin Henriksen forslaget som vanskeligt.

"Set i lyset af, at Dansk Folkeparti generelt ønsker forbedringer for de studerende, er det et vanskeligt udspil. Nu sætter vi os ned og gennemlæser det, og så kommer vi med en melding, når vi når dertil," siger Martin Henriksen.

Charlotte Dyremose ønsker ikke at kommentere forslaget fra Skattekommissionen.

SU-forligskredsen består ud over regeringen af Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, SF og De Radikale.

Forrige artikel Lykketoft: Forkert at Nyrup fyrede Carsten Koch Lykketoft: Forkert at Nyrup fyrede Carsten Koch Næste artikel Skattekommission: Afgifter på usund mad gavner sundhed