Klart flertal for SF i regering

NYHED: Hver anden dansker ønsker SF med i en regering, mens kun 34 procent er imod. Massiv støtte til SF blandt vælgere fra S og R.

En regulær jubilæumsgave til SF få dage før partiets 50 års fødselsdag.
Det er resultatet af en ny meningsmåling fra A&B Analyse foretaget for Altinget.dk. Målingen demonstrerer, at de fleste vælgere nu har vænnet til tanken om Villy Søvndal, Ole Sohn og Astrid Krag som ministre. En tanke, der for bare få siden var fuldstændig urealistisk.

49,5 procent af danskerne er nu tilhængere af, at SF kommer med i en socialdemokratisk ledet regering, mens 33,8 procent er modstandere. Og undertallene viser interessante tendenser:

S-vælgere vilde med SF
Dels kan Villy Søvndal glæde sig over total opbakning til sit regeringsprojekt blandt SF's egne vælgere, hvor 95 procent støtter idéen og under 1 procent er imod.

Dels støtter tre ud af fire radikale vælgere, at SF kommer med i en regering, mens kun 16 procent er imod. Blandt de socialdemokratiske vælgere er der hele 85,5 procent, der ønsker ministertaburetter til SF, mens under 5 procent er imod.

Godt nyt for Thorning
"Det her er er ikke kun godt for SF, det er rigtig godt nyt for Helle Thorning. Hun har opbygget en nær alliance med SF, og tallene viser, at SF ikke længere kan bruges som skræmmebillede af de borgerlige," siger Peter Goll, direktør i kommunikationsfirmaet Geelmuyden-Kiese.

Peter Goll er som tidligere SFU-formand og rådgiver for Holger K. Nielsen en af de bedste kendere af SF, som han forlod for nogle år siden. Han mener, at SF's modstandere har grebet udfordringen fra Søvndal forkert an:

DF og V gentager Nyrups fejl
"Venstre og Dansk Folkeparti er faldet i en fælde, når de tror, man kan skræmme vælgerne væk fra SF ved hele tiden at understrege, partiet er socialistisk. Det er vælgerne ligeglade med, for den globale dagsorden er ikke længere en konflikt mellem kommunisme og demokrati. Kampagnen mod SF er lige så virkningsløs som Nyrups skræmmekampagne mod DF i 90'erne," siger Peter Goll.

Glæden ved at få SF i regering er selvsagt meget mindre blandt VKO-blokkens vælgere, men der er trods alt 12-13 procent af regeringspartiernes vælgere, der gerne ser SF i en S-ledet regering. Næsten 15 procent af DF-vælgere ønsker SF med i Thorning-regeringen, mens 60 procent af DF-vælgerne siger nej.

Politikken vigtigere end Villy
Samlet set er tallene enestående gode for SF, og de kommer samtidig med, at partiet slår nye rekorder i meningsmålingerne. Så gode målinger kan ikke blot forklares ved personen Villy Søvndal, siger Peter Goll:

"Enkeltpersoner betyder bestemt noget, men det er politikken, der er det afgørende. Det så man også hos Venstre, der fortsatte med at gå frem, efter Anders Fogh havde afløst den karismatiske Uffe Ellemann."

"Vælgerne ser SF som et parti, der står for mere socialt og mere grønt, og partiet har i nogen grad fået behandlet de gamle sår. Partiet bliver ikke på samme måde set som uansvarligt på det økonomiske og virkelighedsfjernt på udlændingeområdet, og dermed er der åbnet til langt større vælgergrupper," siger kommunikationsdirektør Peter Goll. 

A&B Analysen er foretaget på nettet på baggrund af et repræsentativt udsnit af vælgerne.

Forrige artikel Haarder afviser kritisk rapport om skolebygninger Næste artikel Kommuner sylter børn med handicap Kommuner sylter børn med handicap