KL presser Christiansborg: Bliv enige om folkeskoleloven, eller lav den om

NY KURS: KL vil have folkeskolereformen evalueret hurtigst muligt, så Folketinget kan blive enigt om skolens fremtid. Forslaget modtages pænt på Christiansborg.

Folketinget må lave folkeskoleloven om, hvis der ikke længere er opbakning til den.

Sådan lyder meldingen fra KL’s formand, Jacob Bundsgaard (S), torsdag.

Aarhus-borgmesteren vil have, at evalueringen af folkeskolereformen rykkes frem fra 2020, som ellers var deadline.

”KL ønsker ro til at implementere en folkeskolereform. Det er der ikke kommet, og derfor må man bede Folketinget blive enigt om, hvad der skal ske med vores fælles folkeskole. Det kræver et bredt forlig, og at man står ved det efterfølgende,” siger han.

Den nuværende situation er uholdbar, mener KL, som vil have partierne på Christiansborg til at "finde ud af, hvad de vil med folkeskolen".

"Hvis man er enig om at ville noget andet, så må man sætte sig ned og omsætte det til lovgivning,” lyder opfordringen.

”Så må man jo lave en ny”
Udmeldingen kommer oven på forslaget om selvstyrende folkeskoler, som regeringen fremlagde i sidste uge.

Regeringen vil lade alle 98 kommuner få én skole, som over 10 år må frigøre sig fra krav om lektiecafe, bevægelse og understøttende undervisning.

Der er dog ikke blot et forsøg, men en underminering af den lovmæssige ramme for folkeskolen, mener Jacob Bundsgaard: "Når man fra regeringens side gør det til sin politik, må det betyde, at en stor del af Folketinget ikke længere reelt bakker op om lovgivningen bag folkeskolen. Så må man jo lave en ny.”

Positive vinde fra Borgen
På Christiansborg mødes udmeldingen fra KL primært positivt.

”Det er et politisk valg, hvornår vi vil evaluere. Jeg synes, det er rigtigt at fremrykke det – i stedet for at vi bevæger os længere væk fra hinanden,” siger SF's undervisningsordfører, Jacob Mark.

Også Socialdemokraterne og Venstre er åbne overfor KL's forslag.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) skriver i en kort skriftlig kommentar, at ”selvstyrende skoler er et initiativ, der er uafhængigt af den seneste folkeskolereform.”

Læs hele artiklen på Altinget: uddannelse. Her får du endnu mere baggrund og flere politiske kommentarer samt et stort interview med KL-formand Jakob Bundsgaard (S) om sagen. 

Forrige artikel Enhedslisten laver ordfører-rokade Enhedslisten laver ordfører-rokade Næste artikel Rohde: Løkkes CSU-optræden er en kniv i ryggen på Merkel Rohde: Løkkes CSU-optræden er en kniv i ryggen på Merkel