KL klar med ”dødsliste”: Ti forbrændingsanlæg står til at blive ofret

STOP: KL er klar med en plan over forbrændingsanlæg, som skal lukke frem mod 2030 for at leve op til regeringens klimaplan. Det kan ikke ske uden betydelige økonomiske tab, siger KL. Argo i Roskilde er blandt de lukningstruede.

KL er klar med den berygtede ”dødsliste” over kommunale affaldsforbrændingsanlæg, der skal tages ud af drift inden 2030 for at bidrage til regeringens mål om, at der skal brændes mindre affald af og genanvendes mere.

Listen med navnene på ti forbrændingsanlæg og den medfølgende plan til at reducere forbrændingskapaciteten med 30 procent frem mod 2030 er nu sendt til Energistyrelsen. Nu skal planen så drøftes politisk mellem staten og kommunerne, før den endelige liste ventes at være på plads til sommer.

På KL’s liste er Argo (Roskilde), MEC Bioheat & Power (Holstebro), I/S Norfors (Hørsholm), Affaldsselskabet Vendsyssel Vest (Hjørring), AffaldPlus (Slagelse), Sønderborg Kraftvarme I/S, Aars Fjernvarme, Svendborg Kraftvarme A/S, Hammel Fjernvarme og Bornholms Affaldsbehandling.

Flere anlæg på ”dødslisten” har ikke ønsket at bidrage med data til KL’s arbejde med planen, fremgår det i KL’s plan til Energistyrelsen.

”Det er ingen hemmelighed, at det ikke har været en let opgave. Men alternativet er en model baseret på udbud og konkurrence, og det mener vi ikke er den rigtige løsning, da der er tale om samfundskritisk infrastruktur,” siger KL’s formand, Jacob Bundsgaard, i en pressemeddelelse.

Regning eksploderer
Ifølge KL kan planen bidrage med en reduktion på 0,5 millioner tons CO2 i 2030, men også en langt større regning end Christiansborgpolitikerne aftalte i sommer.

Ser man i klimaaftalen fra Folketinget, skal der afsættes en pulje på 200 millioner kroner til at kompensere kommunerne for udgifterne med deres forbrændingsanlæg, de nu ikke kan få igen. Men ifølge KL kan der blive "strandede omkostninger" på cirka 1,5 milliarder kroner i 2026 og cirka 1,0 milliarder kroner i 2030, skriver KL i planen til Energistyrelsen.

Et af de anlæg, der kan blive dyrt at lukke, er Argo i Roskilde. Det karakteristiske forbrændingsanlæg med "energitårnet" blev taget i brug i 2013 og skulle efter planen forbrænde affald fra 420.000 personer på Sjælland og sende varmen derfra ud som fjernvarme i 25 år.

Lever ikke op til aftale
I en pressemeddelelse kalder Solrøds borgmester og bestyrelsesformanden i Argo, Niels Hörup (V), KL’s beslutning om at placere Argo på listen ”helt uforståelig”.

Han mener ikke, at det vil bidrage til den grønne omstilling at lukke et af de mest moderne anlæg i Danmark, der oven i fortsat har en gæld på 1,3 milliarder kroner.

Spørgsmålet om at dække de økonomiske tab ved lukning af anlæggene bliver centralt i drøftelserne med staten, lover KL-formand Jacob Bundsgaard.

Læs mere i den fuld artikel på Altinget Forsyning.

 

Forrige artikel Dagens overblik: Regeringen får kritik for at gribe ind for sent mod ny coronabølge Dagens overblik: Regeringen får kritik for at gribe ind for sent mod ny coronabølge Næste artikel Regeringen udskyder udspil om flere tidlige anbringelser Regeringen udskyder udspil om flere tidlige anbringelser