Kultur- og kirkeminister: Det er vigtigt, at DR formidler vores kristne kulturarv

DR skal ikke nedprioritere formidlingen af den kristne kulturarv, tværtom er det en ”meget vigtig” del af kontrakten med DR. Det understreger kultur- og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i et svar til Kristendemokraterne. Men Socialdemokratiet vil ikke blande sig i, hvordan DR skal prioritere trosstoffet.

DR skal fortsat have fokus på at formidle den kristne kulturarv, og det er en meget vigtig del af den netop offentliggjorte public service-kontrakt.

Det slår kultur- og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) fast i et svar til Kristendemokraterne, som havde udtrykt bekymring for, at trosstoffet ville lide under den nye public service-aftale mellem Folketinget og DR.

Men der er ingen grund til bekymring, svarer ministeren.

”Jeg mener åbenlyst, at det er vigtigt, at DR formidler vores kristne kulturarv. Derfor fremgår det også af punkt 3.4 i den nye public service-kontrakt, at: "DR skal have fokus på dansk kunst og kultur i hele landet og på formidlingen af den danske kultur, historie, natur og klima og kulturarv, herunder den kristne kulturarv",”skriver Ane Halsboe-Jørgensen i sit svar til Kristendemokraterne.

Public service-aftalen blev offentliggjort mandag morgen og her fremgår det desuden, at DR også skal gøre rede for ”DR’s formidling af den kristne kulturarv."

”Det synes jeg, er en meget vigtig del af kontrakten med DR,” slår Ane Halsboe-Jørgensen fast.

Kristendemokraterne er med i forligskredsen bag medietaftalen, og den nyslåede formand, Marianne Karlsmose (KD), blev bekymret for, hvad partiet var gået med til, da Kristeligt Dagblad i sidste uge skrev, at følgende formulering ville blive fjernet fra DRs overordnede formål:

”Det skal i DR’s programflader og platforme være tydeligt, at vort samfund bygger på folkestyre og har sin rod i kristendommen."

Marianne Karlsmose er derfor lettet over kultur- og kirkeministerens forsikring om, at ”den kristne kulturarv” bliver stående. Men hun kunne godt tænke sig, at opgaven med at formidle trosstoffet var mere tydeliggjort over for DR.

”Jeg synes, det er godt, at der står ”den kristne kulturarv”, men jeg synes, det er en svækkelse i forhold til, hvordan det stod tidligere. Så jeg havde da gerne set, at det var blevet opprioriteret i forhold til tidligere. Men jeg er trods alt lettet over, at det ikke er skrevet helt ud,” siger Marianne Karlsmose.

KD vil følge op efter valg

Kristendemokraterne var under medieaftalen repræsenteret ved Jens Rohde, som ikke længere tegner partiet i Folketinget. Efter valget, og hvis de kommer ind, vil Marianne Karlsmose gerne følge op på sagen for at se, om DR nu også lever op til forpligtelsen.

”Det (trosstoffet, red.) kommer ikke af sig selv, og personligt synes jeg, det får alt for lidt plads. Selv med den formulering, der var før, er det ikke min opfattelse, at der blev fulgt op i praksis i den grad, som jeg kunne tænke mig.”

Og det er så her, hvor Socialdemokratiet er uenig med Kristendemokraternes tilgang.

Medieordfører for Socialdemokratiet Kasper Sand Kjær (S) mener ikke, at politikerne skal blande sig i, hvad DR bruger deres kræfter på sådan helt konkret, og det er også grunden til, at formålsparagraffen er ændret betragteligt på flere områder – ikke kun i forhold til formidlingen af trosstoffet.

”DR er nu kontraktligt forpligtet på, at de skal formidle den kristne kulturarv, og hvordan de så gør det bedst, er jo både en strategisk og en redaktionel beslutning. Om det er ved at inkludere det i andre programmer eller ved at lave selvstændige programmer, beror på en vurdering, DR skal lave og ikke noget politikere skal blande sig i,” siger Kasper Sand Kjær.

Han vil derfor heller ikke forholde sig personligt til, om DR gør det godt eller dårligt på trosområdet.

”Det er præcist det spørgsmål, medieordførere før mig har haft svært ved at lade være med at svare på. Jeg synes jo netop ikke, det er min opgave at gå ud at vurdere konkrete programmer ud fra, hvad jeg godt kan lide at se i fjernsynet eller høre i radioen. Mediepolitisk er det vores opgave at sætte retningen og så er det op til dem at gøre det på en måde, så folk bliver interesseret i at høre, se eller læse det,” siger Kasper Sand Kjær.

Mette Bock bekymret for trosstofs "trange kår"

Tidligere kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA) stod fadder til den forrige regerings public service-kontrakt, som nu er blevet skrevet om. Hun er bange for at ”transmissioner af gudstjenester og journalistiske programmer om tro og eksistens” får ”trange kår”, hvis trosstoffet bliver til ”en underordnet forpligtelse, der er fortrængt til en løs bisætning.”

Som hun skriver i en kommentar i Altinget, så er formidlingen af trosstoffet væsentligt for en institution som DR:

”Som et spejl på sulten efter mening og sammenhæng er det tankevækkende, at hele 25 procent af alle børn i dag går til babysalmesang. De unge forældre ved, at der er mere i livet end ren overlevelse og underholdning. Det bør naturligvis afspejle sig i et programudbud i et mediehus, der får tildelt milliarder af kroner fra statskassen hvert eneste år,” skrev Mette Bock. Hun er i dag ordineret sognepræst i Horsens Provsti.

{{toplink}}

Og det kommer DR også til ifølge den nye public service-kontrakt, lover hendes efterfølger:

”Jeg lægger således på ingen måde op til, at DR's forpligtelser i forhold til formidling af vores kristne kulturarv skal ændres. Men jeg mener, at det er tilstrækkeligt, at det står nævnt i ét afsnit i kontrakten,” skriver Ane Halsboe-Jørgensen.

I den nye kontrakt med DR, er institutionens formål nu opsummeret sådan her:

"Samlet set er formålet med DR’s public service-virksomhed følgende:

  • At styrke borgernes handleevne i et demokratisk samfund
  • At forbinde og spejle Danmark
  • At stimulere kultur og sprog
  • At fremme viden og forståelse

DR’s programmer må ikke på nogen måde tilskynde til had på grund af race, køn, religion, nationalitet eller seksuel observans."

 

Forrige artikel EU-Kommissionen lægger nye sanktioner på bordet efter Putins trusler EU-Kommissionen lægger nye sanktioner på bordet efter Putins trusler Næste artikel Dagens overblik: Sverige melder om et nyt læk på gasrørledning Dagens overblik: Sverige melder om et nyt læk på gasrørledning