Karen Hækkerup vil have hård kurs over for kriminelle udlændinge

KRIMINALITET: Kriminelle udlændinge skal udvises, hvis man overhovedet kan, siger justitsminister Karen Hækkerup (S). Hun vil om nødvendigt skærpe lovgivningen for at få den strengest mulige praksis inden for rammerne af konventionerne.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) ønsker, at domstolene anlægger en særdeles skrap praksis  over for kriminelle udlændinge, og hun understreger, at det ikke er meningen, at danske domstole skal dømme mildere end Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg. Det fremgår af et interview med Altinget.dk.

Udvisningen af kriminelle har været et stridspunkt, siden Karen Hækkerups forgænger, Morten Bødskov (S) ophævdede de stramninger, VK-regeringen havde indført. Daværende integrationsminister Søren Pind (V) fik i 2011 præciseret, at "en kriminel udlænding kan udvises, med mindre det med sikkerhed er i uoverensstemmelse med Danmarks internationale forpligtelser". 

Bødskov fjernede ordene "med sikkerhed", men forsikrede, at der ikke ville ikke blive udvist så meget som én kriminel mindre som følge af lempelsen. Flere domme fra 2013 tyder imidlertid på noget andet.

Skal udvise hvis man kan
Den nye justitsminister har endnu ikke haft tid til at sætte sig ind i de konkrete sager, men holdningen er der ingen tvivl om:

"Man skal fortsat udvise, medmindre det vil være i strid med vores internationale forpligtelser. Så der bør ikke være nogen forskel," siger Karen Hækkerup, men fortsætter:

"Det er selvfølgelig noget, vi må følge nøje med i. Ikke mindst fordi jeg selv har den holdning, at begår man kriminalitet i Danmark, så skal man udvises, hvis man overhovedet kan."

Så du vil sørge for, at lovgivningen i givet fald bliver skærpet, så man kan udvise kriminelle, så langt man kan i forhold til konventionerne?

"Ja, det er min holdning. Der er masser af detaljer, jeg ikke kender til og ikke kan udtale mig om. Men min holdning er den, at hvis man kan udvise kriminelle, så skal man. Men domstolene skal selvfølgelig som hidtil følge de internationale konventioner."

Så de danske domstole skal ikke dømme mildere end Menneskerettighedsdomstolen?

"Nej, det skal de ikke. Kriminelle skal udvises, medmindre det vil være i strid med vores forpligtelser," siger Karen Hækkerup.

Forrige artikel Nyt ekspertpanel skal forbedre den offentlige sektor Næste artikel Vismænd vil sende togdrift i udbud Vismænd vil sende togdrift i udbud