Kan regionerne overleve den blå valgsejr?

FIK DU LÆST: Selv om Venstre ikke vil melde klart ud, om regionerne skal lukkes, så er der mest, som taler for, at regionerne nedlægges. Læs her, hvad der hos Venstre kan tale for og imod. (Bragt første gang maj 2015)

Da Konservative forleden igen krævede regionerne lukket, kom der for en kort stund igen liv i debatten om regionernes fremtid. Igen var det klart, at blå blok stadig er splittet:

Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti ønsker regionerne kørt ud på den institutionelle skrotplads. Hos Venstre, hvor man gik til valg i 2011 på at lukke regionerne i 2013, har mediernes samlede Christiansborg-korps ikke kunnet vride et klart svar ud af Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, eller partiets ordførere. I løbet af valgperioden har Lars Løkke Rasmussen trukket i land, nu er det nemlig ikke længere sikkert.

Venstres kommunalordfører, Jacob Jensen, gav denne begrundelse 11. maj på pol.dk:

”Det kan jeg ikke sige, for vores holdning er ikke gjort op, i forhold til om vi ønsker, at regionerne skal nedlægges – i og med at vi ikke har en færdig model for, hvordan det skal se ud alternativt”.

Det gør det interessant at se på, hvad der internt i Venstre taler for og imod, at partiet lader øksen falde over de regioner, som partiet selv fik indført i 2007.

Det taler for, at Venstre lader regionerne leve:   

Uenighed
Internt i Venstre er det ikke nogen klar vindersag at lukke regionerne.

Det er ikke alle i Venstres folketingsgruppe, som ønsker at nedlægge regionerne. Og samtidig er det vurderingen, at der er en klar modstand mod at lukke regionerne i Venstres regionale bagland.

Mere presserende problemer
Internt i Venstres folketingsgruppe er der også stemmer, der på den ene side ikke har aktier i regionernes overlevelse, men som ikke ser en lukning af regionerne som særligt højt på to-do-listen. I hvert fald i forhold til den offentlige sektors andre udfordringer. Øvelsen med i praksis at nedlægge regionerne vil samtidig før, under og efter operationen kræve stort fokus fra en kommende borgerlig regering på bekostning af andre reformer.

Udgifterne til sundhed vil stige alligevel
Regionerne har de seneste år holdt deres økonomiske aftaler med regeringen, og en række nøgletal omkring ventelister, produktivitet og behandlingsresultater går den rigtige vej. Regionale forskelle i kræftbehandlingen er dog en markant undtagelse.

Der er ingen centrale Venstrefolk, som i medierne har argumenteret for, at en lukning af regionerne vil løse et af hovedproblemerne på sundhedsområdet: Det stigende udgiftspres på grund af dyrere bebehandlinger, flere ældre og større forventninger i befolkningen.

Regionslukning kan blive brugt i forhandlinger
Hvis Venstre efter valget endnu ikke har meldt ud, hvad partiet mener, der skal ske med regionerne, så kan spørgsmålet om regionerne ende som en del af en forhandling efter en mulig valgsejr til blå blok.

Spørgsmålet er så, hvor højt de klare regionsmodstandere i Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance vil prioritere en lukning af regionerne. En lukning af regionerne kan ende et stykke nede på listen i forhold til Dansk Folkepartis ønsker om en strammere udlændingepolitik og Konservatives og Liberal Alliances ønsker om lavere skat og en mindre offentlig sektor.

LÆS: Borgerlige: regionslukning er ikke afgørende 

Truslen om lukning kan være god motivation
At udsætte beslutningen om regionernes fremtid på ubestemt tid kan også være en fordel for Venstre og dermed regionernes redning. Med et sværd hængende over hovedet vil regionerne alt andet lige være mindre genstridige over for en mulig borgerlig regering i forhold til at tage ansvar for besparelser og de møgsager, som der uvægerligt vil dukke op. Den effekt så man, da Lars Løkke Rasmussen som statsminister i 2010 slog fast at regionerne var ubrugelige, hvis de ikke kunne holde styr på sundhedsudgifterne.

Lav opbakning fra eksperter
Venstre kan på nuværende tidspunkt heller ikke pege på en hær af eksperter, der over for befolkningen kan udpege store fordele ved at nedlægge regionerne.

Og så til listen af forhold, der taler for, at regionerne nedlægges.

Fusion blev en fuser
Hvis vi starter med regionerne selv, så er dødsangsten i regionerne steget. Blandt andet efter, at fusionsplanerne mellem KL og Danske Regioner blev hældt af brættet i marts ved KL’s generalforsamling. Håbefulde regionsstøtter havde sat deres lid til, at en fusion ville give Venstre-toppen endnu en grund til at beholde regionerne.

Vælgerne er ligeglade
Hvor man i Venstre måske kan få problemer med dele af baglandet ved at lukke regionerne, er der ikke meget, som tyder på, at regionerne har den store interesse hos vælgerne og medierne. I valgkampen i 2011 fyldte spørgsmålet regionernes overlevelse forbavsende lidt.

Der er tænkt tanker
For en lukning taler også, at man i Venstre ganske vist afviser at svare klart på spørgsmålet om, hvorvidt regionerne skal lukkes eller ej.

Ifølge Altingets oplysninger har man centralt i Venstre gjort sig tanker om, hvad der kan erstatte regionerne. Blandt andet fordi man reelt ikke ved, hvor højt de andre borgerlige partier ender med at prioritere en lukning af regionerne. På samme måde kender man heller ikke styrkeforholdet partierne i mellem efter en blå valgsejr.

Holst fremlægger model
At Venstre går mod at arbejde for en lukning af regionerne, tolker flere også ud af et interview med Venstre-profilen Carl Holst 7. april i Mandag Morgen.

Her erklærede regionsformanden fra Region Syddanmark sig ganske vist som modstander af at lukke regionerne. Men i interviewet gav han også sit bud på, hvad der kan erstatte dem.

“Jeg bilder mig ind, at de forandringer og resultater, vi har været med til at skabe, er sket, fordi der har været nogle politikere, som vælgerne kan stille til ansvar. Men man kan også forestille sig en model med indirekte valgte politikere, hvor kommunerne f.eks. udpegede et flertal af medlemmerne i en sygehusbestyrelse. Resten, bl.a. fageksperter og økonomer, kunne være udpeget af bestyrelsen selv og ministeriet,” sagde Carl Holst i interviewet.

Det, at Carl Holst stiller op til Folketinget og begiver sig ud i at tegne et billede af en mulig erstatning for regionerne, har også været med til at puste til gisningerne om regionernes endeligt.

Resultat?
For eller i mod en aflivning af regionerne under Venstre er der ikke noget klart billede af. Men samlet set er der mest, som tyder på, at regionerne går mod at blive nedlagt. Formentligt vil man ikke se en udmelding fra Venstre på denne side af valget, men hele sundhedsvæsnet vil nærlæse alle udmeldinger fra V-toppen i den kommende tid.

Forrige artikel Departementschefer fik omtumlet valgperiode Departementschefer fik omtumlet valgperiode Næste artikel Træg dansk velfærdseksport kan løftes - men vejen er lang Træg dansk velfærdseksport kan løftes - men vejen er lang