K holder fast: Landbrugspakken kræver grøn kompensation

LANDBRUGSPAKKE: Søndag aften mødtes de borgerlige partier i Miljø- og Fødevareministeriet for at diskutere den udskældte landbrugspakke. Mødet endte uden resultat, men Konservative håber stadig på grønne kompensationer.

Striden og uenighederne om landbrugspakken lever fortsat i bedste velgående. Det lykkedes nemlig ikke for de borgerlige partier at nå til enighed under et møde for de blå partier i Miljø- og Fødevareministeriet søndag aften.

En række forskere kritiserede i sidste weekend miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) og hendes ministerium for at fordreje tal og beregninger. De såede samtidig tvivl om, hvilken betydning pakken får for kvælstofudledningen. Det har fået Konservative til at kræve en række grønne kompensationer, men Folketingets blå partier nåede søndag ikke frem til en tillægsaftale.

Konservatives landbrugsordfører Rasmus Jarlov håber dog stadig, at de blå partier kan finde en aftale på et tidspunkt, selvom han erkender, at de andre partier er skeptiske.

K stemmer for
Konservative vil dog stadig stemme for den samlede landbrugspakke, når den skal til afstemning i Folketingssalen på torsdag.

”Vi ønsker, at pakken skal gennemføres, og derfor stemmer vi for den. Vi ønsker ikke at tage landmændene som gidsler, men vi skal også bare sikre, at vandmiljøet ikke lider skade,” siger Rasmus Jarlov til Berlingske.

Tirsdag er der indkaldt til høring om landbrugspakken på Christiansborg, hvor syv eksperter fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet skal komme med deres syn på landbrugspakken. Og ifølge Berlingske mener seks ud af de syv, at regnskabet for regeringens landbrugspakke er misvisende. Kritikken går på, at man i miljøregnskabet for 2016 også inkluderer baselineeffekter, som er allerede planlagte tiltag, fra de tre seneste år.

”Ministeriets regnestykke inddrager effekter fra tidligere år, og det er efter min mening ikke retvisende, hvis man vil vise kvælstofeffekten for landbrugspakken i de enkelte år,” siger Svend Christensen, professor og institutleder ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, til Berlingske.

Baseline-effekten
I sidste uge kom det frem, at landbrugspakken samlet set vil betyde større kvælstofudledning og en forringelse for miljøet det første stykke tid. Også selvom man tager højde for den såkaldte baselineeffekt. Først omkring 2019 forventes det, at miljøet med den nye landbrugspakke og medregnet baselineeffekt vil gå i plus.

Den besked står i kontrast til tidligere meldinger fra miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen. Hun har nemlig flere gange blandt andet over for Folketinget oplyst, at landbrugspakken vil gavne miljøet, ligesom regeringen har udleveret en oversigt til Folketingets partier, som viser, at mængden af kvælstof vil reduceres i alle år fra 2016 til 2021.

"Mit fokus har hele tiden været at sikre en pakke, der både er god for miljøet og landbruget. Fødevare- og landbrugspakken giver et grønt plus, og vi indfører en målrettet regulering af landbruget. Jeg har lagt alle beregningerne frem, og jeg tager nu en dialog med forskerne om dem,” sagde Eva Kjer Hansen i sidste uge

Forrige artikel Det sker i EU: Frihandelsforhandlinger, Coca Cola-retssag og dansk visit Det sker i EU: Frihandelsforhandlinger, Coca Cola-retssag og dansk visit Næste artikel Grafik: Hundrede år med Konservative Grafik: Hundrede år med Konservative